444741
444741
444741
444741
444741

BONUSI U HRVATSKIM ŠUMAMA 'Malo je čudno da tvrtka s monopolom daje bonuse Upravi'

  • , 28.07.2016., 08:00
  • Autor:
  • komentara

Ne prestaju reakcije zbog afere s isplatom vrtoglavih bonusa upravi Hrvatskih šuma.

 
 
 
 
Afera bonusi (Video: Dnevnik Nove TV)
Afera bonusi (Video: Dnevnik Nove TV)

Vodeći ljudi iz sektora drvne industrije poručuju - do bonusa su došli povećanjem cijena sirovina, čime je sektor izgubio više od 700 milijuna kuna. Iako su iz Uprave Hrvatskih šuma tvrdili da od bonusa ne odustaju, sad kažu spremni su o svemu razgovarati.

Tvornica prozora u Lokvama izvozi na sve kontinente, a zapošljava 110 ljudi. "Zadnje vrijeme smo suočeni s problemom depopulacije našeg područja tako da sve manje je ljudi, sve teže dolazimo do kadrova", ističe Franjo Mihelčić, direktor spomenute tvornice.

Sirovinu nabavljaju od Hrvatskih šuma, tvrtke koja je 2012. godine povećala cijene do 12 posto, tvrde u drvnom sektoru.

"Mnogo malih pilana je zatvoreno što nije moglo da izdrži to, jer cijene su povećavane", kaže Murat Pašić, osnivač obiteljske tvrtke. Veći profit doveo je i do bonusa Upravi Hrvatskih šuma smatra Pašić. Izgubili su tako više od 700 milijuna kuna, tvrde u Klasteru.

"Mi smo vrlo egzaktno tražili opoziv ove uprave onda kad su oni išli na povećanje tih cijena 2012. godine nismo bili za to", ističe Marijan Kavran, iz klastera drvne industrije. Dobit ne smije biti prioritet državnoj tvrtki, poručuju iz sektora.

"Oni su evidentno uz neke druge motive imali vrlo jasan motiv koji je reguliran ugovorom", smatra Ivić Pašalić, predsjednik udruženja drvne industrije pri HGK. "Malo je neobično da poduzeće koje ima monopolni položaj, u državnom je vlasništvu, da je takav model nagrađivanja", dodaje Pašalić.

Iz Hrvatskih šuma poručuju da su im cijene sirovine najniže u regiji. Iako je prije dva dana Uprava poručila da ne odustaje od svojih bonusa, danas drukčiji odgovor. "Uprava je spremna razgovarati kako bi se pronašlo rješenje za nastalu situaciju", priopćili su iz HŠ-a.

SDP-ov Branko Grčić poziva ih da od bonusa odustanu. "Svi smo svjedoci da tih isplata bonusa nije bilo, pa niti u Hrvatskim šumama u našem mandatu", rekao je Grčić. Oni su upitni za državnu tvrtku koja ima monopol i utječe na radna mjesta u ruralnim područjima, poručuje ekonomski analitičar Guste Santini.

"I sad u tim uvjetima vi dajete takvu nagradu meni je to veliki propust prethodne vlasti", ističe Santini. Iz ministarstva poljoprivrede poručuju - Hrvatske šume su jedina njihova tvrtka koja je Upravi namijenila bonuse.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se