456271
456271
456271
456271
456271

Leonarda prkosi demografskoj slici Hrvatske: Provjerili smo kako izgleda njezin život

  • , 08.11.2016., 10:14
  • Autor:
  • komentara

Majke-studentice rijetkost su na hrvatskim fakultetima. No demografskoj slici Hrvatske prkosi 23-godišnja Leonarda. Kada je zatrudnjela, njezin suprug živio je u studentskom domu, a ona u podstanarstvu.

 
 
 
 
Studenti i roditelji (Video: Dnevnik Nove TV)
Studenti i roditelji (Video: Dnevnik Nove TV)

Provjerili smo kako izgleda kada se studentski džeparac, umjesto na izlaske, potroši na pelene i dječju hranu.

S nepune dvije godine Frane je već na fakultetu. Njegovi roditelji su studenti ekonomije, a mama Leonarda prvi kolokvij polagala je samo dva tjedna nakon što se on rodio.

"Profesor je bio susretljiv i rekao mi da mogu dovesti maloga i i pisati kolokvij u njegovom kabinetu", kaže Leonarda Špiranec.

Položila ga je - s peticom. Nimalo lak posao, s obzirom na to da je uz dvogodišnjaka teško uzeti knjigu u ruke. "To je nemoguća misija, on je priljepak, odmah dođe, hoće i on to čitati, iskida mi sve skripte", priča o svom sinu. U to smo se i sami uvjerili.

"Subotom ga čuva Filip, ja taj dan učim, a nedjeljom ga čuvam ja pa Filip uči", kaže Leonarda.

''Naravno da se može''

A to je 22-godišnjem tati Filipu dovoljno da u indeksu naniže uspjeh 5,0! Na posljednjoj se godini fakulteta i zaposlio.

"Naravno da se može. Moja bi poruka čak bila, znam da smiješno zvuči, ali - studentima da imaju što ranije djecu. Drukčije se promatra svijet", kaže Filip Špiranec.

Koji se u njihovom slučaju - potpuno okrenuo.

"Nismo radili, on je živio u studentskom domu, a ja s cimericom u podstanarstvu", prisjetila se Leonarda.

Leonarda je iz Omiša, Filip iz Bjelovara. U Zagrebu nemaju nikoga, a dadilju si mogu priuštiti samo kada se polažu ispiti.

Na kolokvij s puno briga

"Idem na kolokvij s puno puno briga u glavi pogotovo ako je taj dan bolestan. Mame-studentice nemaju bolovanje", kaže Leonarda.

Pomaže im zato novac prikupljen na prosvjedu za kurikularnu reformu. 23-godišnja Leonarda je dobitnica stipendije Hrvatska može bolje.

"Zahvaljujem svim ljudima koji su donirali novac, da su se sjetili da postoje studenti roditelji", kaže Leonarda.

Jer država, kaže, za mlade obitelji nema sluha. Iako demografska slika Hrvatske odavno svijetli crveno.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se