Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Više od 324.000

Blokirani i ovršeni zapalili svijeće ispred poslovnica FINA-e diljem zemlje

Svijeće za žrtve ovršnog zakona (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Svijeće za žrtve ovršnog zakona (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Svijeće za žrtve ovršnog zakona (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Svijeće za žrtve ovršnog zakona (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Svijeće za žrtve ovršnog zakona (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Svijeće za žrtve ovršnog zakona (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Svijeće za žrtve ovršnog zakona (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Blokiranih i ovršenih građana i dalje je više od 324 tisuće. Zato je Predsjednica pisala premijeru da požuri s rješavanjem tog problema.

Ispred poslovnica Fine diljem zemlje večeras će gorjeti svijeće brojnih ovršenih građana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna raste zaštićeni dio plaće Kozmetika ili rješenje problema za 330 tisuća blokiranih: Evo što donosi novi Ovršni zakon Slika nije dostupna Osjeća se jadno SINČIĆ 'OPRAO' BULJA 'Neki ljudi zaista imaju obraz kao đon. Mene je sram slušati vas'

Prva blokada mi je bila 5 kuna kazne, s pet kuna kazne u Crikvenici, mislim da je danas na 3000 kuna“, kaže Danijel Galović iz inicijative Ovršni ustanak.

U blokadi je više od 24 tisuće poduzeća. Duguju više od 14 milijardi kuna. Blokirane su i 324 tisuće građana s više od 42 milijarde kuna duga. Najviše ih duguje teleoperaterima - 160 tisuća. Najviše novca financijskim institucijama - 21 i pol milijardu kuna.

Pljesak blokiranih Predsjednica pokušava dobiti kritizirajući Vladu pa je pisala premijeru da požuri s rješavanjem njihovih problema. Premijer odgovara - već radimo i to u tri smjera.

„Prvi smjer bi se odnosio na otpis određenih dugova od strane države, drugi da se stvore preduvjeti za otpis određenih drugih subjekata uz odgovarajuće kompenzacije i treći je da se poboljša zakonodavni okvir koji se odnosi na potrošački stečaj“, kaže premijer Andrej Plenković.

Udruga blokiranih odbija sudjelovati u radnoj skupni za ovršni zakon. Ljutiti su jer vlada ne želi iz ovrhe izbaciti Finu, javne bilježnike i odvjetnike koji dužniku stvaraju dodatni trošak.

„Koji uzrokuje i daljnje bujanje dugova građana i na štetu vjerovnika i na štetu dužnika“, kaže Mario Strinavić iz udruge Blokirani.

Kolakušić: "Treba uvesti nadležnost sudova"

Sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić ističe Sloveniju gdje u ovršnom postupku nema ni FINA-e, ni odvjetnika ni javnih bilježnika.

„To sve mora biti u nadležnosti sudova. Dakle, njihovo sudjelovanje tu ne smije biti. Taj trošak je samo pogodovanje i ništa drugo“, kaže Kolakušić.

Umjesto rješenja ministar pravosuđa Dražen Bošnjakovič se žali na komplikacije.

„Mi moramo znati da će nam to donijeti 100-tinjak tisuća novih predmeta na sudovima. Moramo oformiti cijelu jednu ekipu povjerenika koja će moć u tome nastupati“, kaže Bošnjaković koji na pitanja o troškovima ne bi odgovarao.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene