Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Zabrinjavajuća nebriga'

'Predsjednica je pokazala socijalnu osjetljivost, a bankare je uhvatila panika'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bankari su uveli praksu osiguranja dodatnim policama, ali police nikad nisu aktivirali, draže im je bilo ljude bacati na ulice, poručuju 'Blokirani'.

Udruga Blokirani ocijenila je da Hrvatska udruga banaka pokazuje "zabrinjavajuću" nebrigu za gospodarsku i socijalnu situaciju kad se usprotivila inicijativi predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović i udruge Blokirani o moratoriju na ovrhe nad jedinom nekretninom, te je poručila da su bankari dio krize pa moraju preuzeti i dio odgovornosti.

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga Imaš pravo, ostvari ga! Prijeti vam ovrha ili ste već u blokadi? Doznajemo iznose dijela plaće i zaštićene primitke koje vam nitko ne može uzeti Ilustracija Muke s ovrhom "Zovu mi bolesnu majku doma, zovu me na posao, zovu mi šefa": Blokirani u problemima zbog dugova, donosimo važne odgovore

"Nebrojeno puta u udruzi Blokirani ponovili smo da svaki dug koji je nastao na zakonit i moralan način mora biti vraćen. To je stav od kojeg ne odstupamo. Nikad nismo tražili da dođe do stanja u kojem banke ne bi mogle naplatiti svoja potraživanja", kaže se u priopćenju udruge.

Hrvatska udruga banaka izražava strah da u slučaju moratorija na ovrhe nad jedinom nekretninom nitko više ne bi mogao dizati stambene kredite kod kojih bi stan bio zalog povrata novca, no to nije točno, po pravilima prema kojima se dodjeljuju krediti redovna primanja su glavni kriterij, ističe se u priopćenju.

Bankari su uveli praksu osiguranja dodatnim policama, ali police nikad nisu aktivirali, draže im je bilo ljude bacati na ulice. Sad se pojavila predsjednica Republike koja je uočila devijacije i pokazala socijalnu osjetljivost, a bankare je uhvatila panika, smatra ta udruga.

Predsjednica premijeru uputila novi prijedlog

Udrugu banaka pozvali su da im daju podršku u izradi modela koji bi bankama jamčio sigurnije i kvalitetnije poslovanje, a korisnicima kredita veću sigurnost. "Nije poanta socijalne sigurnosti u tome da banke svoju zaradu ostvaruju izbacivanjem ljudi na ulice, često i kad su otplatili i dvije trećine kredita, nego u tome da banke preuzmu svoj dio odgovornosti. Ako se bankari boje da ne bi imali kome davati kredite kad bi bilo moratorija na njih, neka svoju dobit ne plasiraju izvan granica Hrvatske stranim vlasnicima, nego reinvestiraju u gospodarstvo i otvaranje novih radnih mjesta, pa dobit ubiru sekundarno", ističe udruga.

"Rješenja postoje, ali ona nisu sadržana u liberalnom pristupu po kojem će se banke ponašati kao da ih se ne tiče socijalno stanje okruženja od kojeg one ipak ovise i bez kojeg ne mogu poslovati. Gospodo bankari i vi ste dio krize, sviđalo se to vama ili ne. Neodrživo je stanje u kojem ste ubirali zaradu bez rizika. Budite ulagači u smanjenje rizika, a ne samo bešćutni ovrhovoditelji", poručila je udruga Blokirani Udruzi banaka. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene