Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Blic: Mataniću i ostalima lažne dokumente donio Jocićev bliski suradnik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Roberta Matanića, uhićenog u srijedu u Slavoniji nedaleko od graničnog prijelaza Bajakova pod sumnjom u povezanost s ubojstvom Pukanića i Franjića, s lažnim je dokumentima u Srbiju trebao prevesti biznismen iz Bara Boban Đurović (54), koji je u Hrvatsku ušao s lažnim dokumentima pripremljenima za Matanića i još dvije uhićene osobe, piše beogradski 'Blic'.

S Đurovićem je uhićen i njegov prijatelj Milenko Kuzmanović iz Beograda, koji je od ranije poznat srpskoj policiji, dodaje list, te tvrdi da su on i Đurović u srijedu otputovali u Hrvatsku s lažnim dokumentima za Matanića, kako bi se bijegom u Srbiju 'spasio istrage'.

Pročitajte i ovo Bill Clinton Hitra reakcija Oba su bila brza! Nakon što se spominju u dokumentima o ozloglašenom pedofilu, oglasili su se bivši američki predsjednici Vozačka dozvola Gen2 - 2 Gen2 Počelo izdavanje nove vozačke dozvole: Pogledajte kako izgleda

Te informacije su, prema saznanjima 'Blica', srbijanska policija i službe sigurnosti proslijedile kolegama iz Hrvatske, koji su već bili na tragu Matanićevoj grupi i time su ubrzali akciju koja je već pripremana.

Prema izvorima 'Blica', Matanić je u posljednjih nekoliko mjeseci često dolazio u Srbiju i bio je u kontaktu s poznatim srbijanskim kriminalcem Sretenom Jocićem zvanim Joca Amsterdam i Đurovićem zvanim 'Kardinal', koji je čovjek od Jocićeva povjerenja te je 'zadužen da vodi njegove najdelikatnije poslove, prije svega one koji se tiču Jocićevih financija'. S druge strane, navodi list, srpska policija od ranije je sumnjala da je Jocić angažirao Matanića za ubojstva mafijaša u Bugarskoj, ali za to nikad nije bilo dovoljno dokaza.

>> Matanić želi razgovarati s USKOK-om. Postaje pokajnik?
 
I ostali mediji, uglavnom prenoseći tekstove iz hrvatskih medija, pišu o istrazi ubojstva Ive Pukanića i jučerašnjim uhićenjima, te podsjećaju na Matanićevu 'karijeru', u kojoj ga je Bugarska optuživala za ubojstva u svom podzemlju, kao i na to da je uhićen u Srbiji u ožujku 2005. godine u negotinskom hotelu 'Indeks', nakon punih 17 sati pregovora s policijom. Zbog oružja koje je tad nađeno kod njega osuđen je na dvije i pol godine zatvora, te je u rujnu 2007. godine izručen Bugarskoj.

'Blic' podsjeća da je on Bugarskoj bio izručen uz visoke mjere sigurnosti srbijanske i bugarske policije, nakon što je policija dva tjedna prije izručenja otkrila da on, u suradnji s naoružanom ekipom izvana, planira spektakularni bijeg iz zatvora u Srbiji.

Direktor srbijanske policije Milorad Veljović, u intervjuu beogradskom tjedniku 'Vreme', konstatirajući da Pukanićevo ubojstvo pokazuje da nema države u regiji koja može sama rješavati problem organiziranog kriminala, ponovio je da će srbijanski MUP pomoći hrvatskoj policiji.

'Mi nemamo podataka da je počinitelj ubojstva Ive Pukanića iz Srbije, ali imamo podataka o logistici, načinu rada itd. Sve čime raspolažemo, operativna saznanja i ostalo, bit će proslijeđeno kolegama u Hrvatsku. To je svima u interesu', kazao je Veljović.

Veljović je već ranije potvrdio da su u akciji hrvatske policije jučer uhićena dvojica srbijanskih državljana. Hrvatski mediji pišu da je riječ o Bogoljubu Kuzmanoviću i Svetozaru Đuroviću, navodnim pripadnicima kriminalnog klana srpskog mafijaša Sretena Jocića zvanog Joca Amsterdam, dok hrvatski službeni izvori nisu objavili identitet uhićenih.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene