Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očekivali smo reakcije, ali...

Blažević: Bacanje jaja na pozornicu je nedopustivo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umjetnički voditelj festivala Riječke ljetne noći i ravnatelj Opere HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević rekao je kako su i on i intendant HNK Oliver Frljić očekivali reakcije tijekom njihova performansa u četvrtak te bili spremni i na rizike, ali su bacanje jaja na pozornicu orkestra Opere ocijenili posve nedopustivim.

Blažević i Frljić su prvi dio otvaranja festivala izveli u obliku performansa pred zgradom HNK, čitajući brojne uvredljive i prijeteće poruke koje su im poslane na internetskim portalima i društvenim mrežama. Tijekom performansa su se dogodili i fizički sukobi, pri čemu je šakom u lice udaren pročelnik riječkoga Gradskog odjela za kulturu Ivan Šarar, a nekoliko muškaraca je vrijeđalo i napadalo dvojicu performera te ih gađalo jajima.

Pročitajte i ovo Milenko Bilić tvrde da su politički motivirani HDZ objavio video "razotkrivanja": "Sve što treba znati o tzv. prosvjedu svinjogojaca stalo je u ovih nekoliko sekundi" Gordan Grlić Radman poljubio njemačku ministricu Annalenu Baerbock pokušao poljubiti ministricu "Nepodnošljivo, nasilno i seksistički": Zastupnica o pokušaju Grlića Radmana da poljubi ministricu

U završnom dijelu otvaranja na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske je na kraju koncerta orkestra Opere, kad su na pozornicu izašli Blažević i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, jedna žena iz publike bacila na pozornicu nekoliko jaja te pogodila violinisticu orkestra.

Blažević je u petak kazao da tijekom performansa stvari nisu izmakle kontroli jer nije ni bilo zamišljeno da situacija bude kontrolirana, što se i pokazalo kada je "bučna manjina pokušala preuzeti kontrolu".

Riječko Gradsko vijeće potvrdilo Olivera Frljića za intendanta HNK

Za bacanje jaja na pozornicu, pri čemu je ispod oka pogođena violinistica pa se jaje razlilo po skupom instrumentu, rekao je kako će joj HNK pružiti pravnu pomoć i poduzeti sve zakonske mogućnosti u zaštiti okrestra. "Nezadovoljstvo u kazalištu ili na drugim izvedbama može se izraziti bacanjem voća i povrća ispred izvođača, a ne na njih", istaknuo je.

Član orkestra Davor Bušić pročitao je zajedničko priopćenje članova orkestra Opere, koji taj događaj nazivaju aktom bezumnog nasilja nad slobodom umjetničkog stvaranja te ga osuđuju s gađenjem. Napominju da je to, koliko im je poznato, prvi put da je gađan orkestar u njegovoj 130-godišnjoj povijesti.

Intendant Oliver Frljić je kazao da ljudi koji gađaju orkestar nisu daleko od onoga što se događalo 90-tih godina - "paljenja knjiga koje nije daleko od paljenja ljudi". "Nadam se da ovo neće toliko daleko otići", poručio je Frljić te pozvao građane da unatoč svemu dođu pogledati predstave na festivalu, "jer je to najbolji način da se suprostavimo teroru manjine, a strah je ono što ona očekuje".

"Mi mislimo da je Rijeka drugačija od drugih gradova u Hrvatskoj i sad može pokazati po čemu je specifična", ustvrdio je. Frljić je rekao kako neće pokretati prijave vezane uz događanja na njihovom performansu, s obzirom da su obojica svjesni rizika performansa kao umjetničkog žanra.

Iz primorsko-goranske policije doznaje se kako je protiv 52-godišnje Riječanke koja je bacala jaja podignut optužni prijedlog zbog remećenja javnog reda i mira. Policija još utvrđuje okolnosti oko performansa te će naknadno odlučiti o pokretanju prijava. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene