Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ambicija i inovativnost'

Riječko Gradsko vijeće potvrdilo Olivera Frljića za intendanta HNK

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Riječko Gradsko vijeće na današnjoj je sjednici potvrdilo Olivera Frljića za novog intendanta HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Predsjednik Kazališnog vijeća riječkoga HNK Elvio Baccarini rekao je u vezi s odlukom o izboru Frljića, kojemu je konkurent bio Edvin Liverić Bassani, da je na Kazališno vijeće ostavila dojam Frljićeva ambicija i težnja za inovacijama.

Pročitajte i ovo Ilustracija tisuće eura Pronovjera na Ekonomskom fakultetu u Rijeci: Policija prijavila još četvero zbog 24.000 eura Ilustracija Bio u bijegu Pronađeno tijelo muškarca koji je kemikalijom zalio ženu i djecu: "Čvrsto vjerujemo da je riječ o njemu"

Kao vrijednost Frljićeva programa, koji je napisao u suradnji s dramaturgom Marinom Blaževićem, Baccarini je istaknuo reogranizaciju glazbenog dijela i jačanje samostalnosti orkestra Opere, namjeru aktivnog uključenja u projekt Rijeke kao Europske prijestolnice kulture 2020. godine te usmjeravanje prema mladima i edukativnim programima.

Hrvoje Burić (HDZ) ustvrdio je u raspravi da Frljić 'nije prežalio bratstvo i jedinstvo'. Ističući da je Frljić 'Jugoslaven bez putovnice, koji bi sada u suradnji s prijateljima - gradonačelnikom i pročelnikom za kulturu - želio živjeti na jaslama proračuna', Burić je doveo u pitanje i njegove moralne kvalitete.

FOTO Prosvjedi prije premijere kazališne predstave 'Aleksandra Zec' u Rijeci

Tea Čaljkušić-Mance (HDZ) rekla je u ime kluba vijećnika HDZ-HSP AS da ne prihvaćaju Frljićevu kandidaturu, i to najviše zbog nejasnoća o njegovih deset godina radnog iskustva, što se tražilo u uvjetima natječaja. Dodala je da se Frljiću uračunao i rad tijekom studija te da je karijeru izgradio u regiji političkim provokacijama, a taj bi pristup bolje odgovarao alternativnim kazalištima.

Baccarini je rekao da je Frljićeva kandidatura prošla mjerodavne odbore Gradskog vijeća na kojima pravnici nisu pronašli nepravilnosti. Istaknuo je da je Frljić prve režije ostvario prije diplome na zagrebačkoj Akademiji, ali prije toga već je diplomirao na drugom fakultetu, te da se takav rad prije diplome može smatrati radnim iskustvom.

Pročelnik Gradskog odjela za kulturu Ivan Šarar rekao je da je Frljić radno iskustvo dokazao s dvanaestak ugovora o radu. Gradonačelnik Vojko Obersnel ustvrdio je kako je Frljićev program jamstvo da će sljedeće četiri godine u riječkome HNK biti dinamične. Ocijenio je da je predloženi program iznimno zanimljiv i obećavajući te na tragu modernih europskih kazališta.

Oliver Frljić, zahvaljujući na prihvaćanju kanidature, istaknuo je da u suradnji s Blaževićem, kao budućim prvim suradnikom u HNK, želi razvijati umjetničko, ali i socijalno odgovorno kazalište. 'Želimo napraviti novo, odgovorno i različito kazalište. Čim ministrica kulture potvrdi imenovanje, Blažević i ja spremni smo krenuti na posao poput ostvarenja međunarodnih kontakata', rekao je Frljić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene