Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Neprocjenjiva vrijednost

Ispod površine Jadrana skriva se pravo blago

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko podmorje obiluje ljepotama, a jedna od njih svakako je Peltastis, olupina koja se ubraja među najposjećenije u Velebitskom kanalu.

Olupina Peltastis nalazi se na sjevernoj strani otoka Krka, blizu mjesta Klimna. Zbog svoje pozicije te minimalne dubine jarbola od 7 m, palube od 25 do 17 m te propelera na 32 m pogodna je za ronjenje svih ronilačkih kategorija.

Brod Peltastis (do 1967 ex. Alsterpark) u vlasništvu grčke kompanije potonuo je u noći sa 7. na 8. siječnja 1968 g. uz obalu otoka Krka, na predjelu između mjesta Šilo i ulaza u uvalu Klimno.

Uzrok potonuća bila je orkanska bura. Kapetan broda Teodoros Belesis pokušao se oduprijeti buri snagom motora i sidrima, ali nije uspio pa je brod udario u stijene i potonuo 50-tak metara od obale.

Kapetan je potonuo zajedno s brodom te je pronađen nakon nekoliko mjeseci na zapovjedničkom mostu i to u uspravnom položaju.

'Peltastis je radi svoje dostupnosti odnosno relativno male dubine od 7 do 33 metara zanimljiv raznim kategorijama ronioca te spada u jednu od najposjećenijih olupina u Hrvatskoj', rekao nam je Danijel Sokolić, vlasnik ronilačkog centra Dive Side iz Novog Vinodolskog, koji na ovu potonulu ljepoticu vodi ronioce iz cijelog svijeta.

'Peltastis definitivno spada pod 'blago hrvatskog podmorja'. Jedna je od najposjećenijih lokacija Sjevernog Jadrana te se mnogi ronioci upute i nekoliko puta godišnje diviti njegovim čarima', otkriva nam 35-godišnji Danijel te dodaje kako se ronioci na ovu olupinu vraćaju i nekoliko godina uzastopno.

Atrakcija do atrakcije

Pročitajte i ovo Podmorje - 5 Bolja Hrvatska Velimir roni s plemenitim ciljem: Naišao je na svašta - od amfora, potopljenih brodova do podvodnih mina Slika nije dostupna Nije izronio Talijan smrtno stradao pri ronjenju oko olupine

Danijel se ronjenjem aktivno bavi 18 godina, ima oko 3500 urona, a samo na Peltastisu je bio oko 600 puta. Ovaj zanimljiv sugovornik ističe i kako uz ovu nadasve zanimljivu grčku olupinu postoje i ostale atraktivne lokacije za ronjenje u okolici Novog Vinodolskog.

'Ronioce vodimo i na lokacije poput plićine Tenki, grebena Kamenjak, Vrbničke spilje, podvodnih zidova ispod stijena Glavine, rta Preskočica, otoka Zec', naveo je naš sugovornik neke od lokacija u kojima posjetitelji mogu uživati tijekom boravka ispod površine mora.

A otkrio nam je i još jednu hit destinaciju u tom području koju ronioci žele vidjeti.

'Plićina Tenki definitivno spada u top destinacije. Zbog svojeg plićeg dijela (od 3 do 25 m) obiluje velikom količinom ribe, rakova i hobotnica dok dublji dio ima podvodni zid od 30 do 45 metara koji obiluje poljem crvenih gorgonija, očaravajućim za sve ronioce', otkriva Danijel te dodaje kako Jadransko more ima mističnost i bogatu arheološku povijest, a mnogi znaju reći i kako Jadran ima dušu.

To je svakako i jedan od razloga koji privlači sve više ronioca u našu zemlju. No, svakako nije jedini. Zanimalo nas je što ronice posebno privlači u ove naše krajeve.

'Jadran je kao destinacija veoma dostupan cijelom europskom kontinetu. Put iz Slovenije traje 2 do 4 sata, iz Austrije cca 5 sati, iz Njemačke 7 – 15 sati ili avionom do 2 sata. Također, skandinavskim zemljama smo dostupni avionom za 3 sata vožnje. Jednim većim dijelom ronioci dolaze u Hrvatsku zbog ljepote Jadrana, ali naravno i zbog ostalih stvari poput gastronomije i sigurnosti ronjenja u našoj zemlji. Naime, nema morskih zmija, smrtno otrovnih riba, meduza, i vrlo je rijetko susretanje s morskim psima', zaključuje naš sugovornik.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene