Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne dijeli mišljenje potpisnika

Bjeliš: Ne mogu prihvatiti pismo potpore studentima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš izjavio je danas da ne može prihvatiti kvalifikacije sadržane u otvorenome pismu potpore studentskim zahtjevima koje potpisuju profesori Filozofskog fakulteta i nekih drugih fakulteta toga sveučilišta.

Bjeliš, koji sudjeluje u radu okrugloga stola koji se o temi: 'Sveučilište na raskrižju: integracija ili fragmentacija', održava na Muzičkoj akademiji zagrebačkoga Sveučilišta, osvrnuo se na zamolbu novinara na otvoreno pismo potpore studentskim zahtjevima koje potpisuju profesori Filozofskog fakulteta, na kojemu i dalje traje blokada nastave, kao i neki drugi članovi akademske zajednice toga sveučilišta i neki intelektualci.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mislite li da je u Hrvatskoj visoko obrazovanje preskupo? Slika nije dostupna Traži povlačenje triju prijedloga Pobuna sveučilišta: Zakon su pokušali donijeti u tajnosti

>> 'Situacija je izuzetna, da ne kažem krizna'

Rekavši da poštuje svaki potpis i svačije mišljenje, Bjeliš je opetovao da ne dijeli mišljenje potpisnika i da ne bi mogao prihvatiti njihova stajališta. Spomenuo je da Sveučilište traži dodatne prostore za održavanje nastave za studente Filozofskoga fakulteta, istaknuvši da je svjestan da se idealni uvjeti ne mogu osigurati. Bjeliš smatra da demokracija i građanski neposluh, na koji se pozivaju profesori, ne može ih izuzeti od odgovornosti i obveza koje imaju kao članovi akademske zajednice, među kojima je i ispunjavanje zacrtanih studijskih programa.

Na upit hoće li se nastava održavati i tijekom ljeta te što će u tome slučaju biti sa smještajem u studentskim domovima, rektor je odgovorio da to također velik problem koji ukazuje na odgovornost koju imaju svi u sustavu visokoga obrazovanja. Mediji su danas objavili da je otvoreno pismo potpisalo oko 150 članova akademske zajednice i intelektualaca. U tome pismu, koje se nalazi na mrežnim stranicama 'slobodnifilozofski.bloger.hr', navodi se, uz ino, kako potpisani profesori 'podržavaju studentski bunt, njegove metode i ciljeve, te se dive njihovoj borbi za akademsku, ali i društvenu budućnost svih nas: za budućnost pristojniju, razumniju, ljudskiju.'

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene