Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj Patria

Mesić: Smještaju mi politički protivnici i podzemlje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon napisa u tjedniku Globus prema kojima su Stjepan Mesić i bivši direktor ‘Đure Đakovića’ Bartol Jerković osumnjičeni za uzimanje mita od trojice menadžera Patrije, oglasio se bivši predsjednik.

Mesić je negirao da se vodi istraga te je kazao da kao predsjednik nikada nije bio u prilici da mu netko nudi mito i da nije utjecao na to da Finci dobiju posao. 'Smještaju mi politički protivnici i podzemlje', kazao je Mesić.

Što se konkretnog posla s Patriom tiče smatra da nije trebalo nikakvo podmićivanje, jer da je njihova ponuda u odnosu na švicarsku, koja je ponudila svoje oklopno vozilo i američko-austrijskog Steyra, bila najbolja. 'Tako je ocijenila komisija koju je imenovao ministar obrane', ustvrdio je Mesić.

Na pitanje koja je bila njegova uloga u tome Mesić je odgovorio kako je on s ministrom obrane Berislavom Rončevićem tada ratovao zbog nabavke kamiona. "Tražio sam odgovornost, nisam rekao njegovu, ali da se utvrdi odgovornost za nabavku skupljih i nekvalitetnijih kamiona, kako su me uvjeravali iz vojske. Praktički nismo razgovarali, jer sam tražio čiste račune i po kojoj se onda logici može mene i ministra povezivati", rekao je Mesić.

Dodao je kako smatra da za Patriu nije bilo netransparentnosti te da su ponude bile javne. 'Utvrđena je najbolja karakteristika Patrije i sklopljen je ugovor, ali je to učinilo Ministarstvo obrane. Predsjednik RH nema nikakve veze s tim. Sve nabave oružja i opreme rješava Vlada i MORH, a predsjednik nema tu nikakvog utjecvaja', kazao je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Jači od morfija, jeftiniji od heroina Zombi droga pred vratima Hrvatske, Europa u velikom strahu Slika nije dostupna Optužbe iz Finske Mesić osumnjičen za uzimanje mita od menadžera Patrije?

>> Mesić osumnjičen za uzimanje mita od menadžera Patrije?

Mesić je dodao kako zna samo za zaključak komisije koja ga je izvjestila da je najpovoljnija Patria, odnosno njihova ponuda po kojoj će se vozila proizvoditi u Hrvatskoj, pa i izvoziti na tržišta na kojima Patria nije prisutna. 'Za nas je to bio gospodarski posao', kazao je Mesić.

Na pitanje što misli o izjavi Patrijinog zastupnika za Sloveniju i Hrvatsku Hans-Wolfgang Riedla koji je navodno 2005. suradnicima poslao e-mail da sa Zagrebom imaju dogovoreno 8,5 posto plus ono što se mora dati osobi koja se brine za ministarstvo Mesić je odgovorio kako misli da je netko 'iz te Patrije to 'popalio' i zato su optuženi Finci, a nitko iz Hrvatske'.

'Ta je osoba prikazala da je morala dati proviziju u Hrvatskoj, a za to jednostavno nije bilo potrebe, jer su Patrijini uvjeti jednostavno bili bolji sa Hrvatskom nego sa Slovenijom i zašto bi nekog potplačivali za posao', zaključio je Mesić.

U DORH-u se, pak, nije danas mogao dobiti komentar ovog slučaja.

Finska istraga za Hrvatsku završila je u lipnju ove godine i na temelju nje bivši predsjednik Uprave Patrije Jorma Wiitakorpi i još dvojica menadžera te kompanije optuženi su za obećanje ili davanje mita u Hrvatskoj.

Prošlog tjedna finski općinski sud Kanta-Hame spojio je suđenje za Hrvatsku s onim za Sloveniju, gdje su se također odvijale kriminalne aktivnosti u slučaju Patrija zbog čega je, između ostalog, prije nekoliko mjeseci nepravomoćno na dvije godine osuđen bivši slovenski premijer Janez Janša. (S.V./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene