Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optužbe iz Finske

Mesić osumnjičen za uzimanje mita od menadžera Patrije?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši predsjednik Stjepan Mesić i bivši direktor ‘Đure Đakovića’ Bartol Jerković osumnjičeni su za uzimanje mita od trojice menadžera Patrije, piše tjednik Globus.

Stjepan Mesić i Bartol Jerković osumnjičeni su da su od trojice menadžera Patrije preko posrednika dogovorili i uzeli mito za svoj angažman u natječaju za nabavu vojnih vozila u Hrvatskoj 2007. godine, potvrdili su proteklog vikenda u telefonskom razgovoru reporterima slovenskog tjednika Mladina i Globusa finski glavni državni odvjetnik Juka Rappe i glavni inspektor Nacionalnog ureda za istrage Kaj Erik Björkqvist.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stjepan Mesić o slučaju Patria 'Ima gadova u Hrvatskoj koji bi htjeli mene umočiti, ali do njihove i moje smrti to neće dočekat' Slika nije dostupna 'Sve je to konstrukcija' Mesić o Aferi Patria: Nikad nisam razgovarao s Walterom Wolfom

Rappe je, piše Globus, napomenuo da finska pravosudna tijela neće poduzimati nikakve pravne korake protiv hrvatskih državljana, nego da je to dužnost hrvatskog Državnog odvjetništva. 'Prema ugovoru o zajedničkom istražnom timu koji su Finska, Austrija i Hrvatska potpisale 2010. godine, državno odvjetništvo svake zemlje treba procesuirati svoje građane za koje je zajednička istraga utvrdila da su sudjelovali u kriminalnim aktivnostima slučaja Patria', objašnjava Rappe za Globus.

>> Mesić za izmjenu ugovora sa Svetom Stolicom

Kako piše taj tjednik, finska istraga za Hrvatsku završila je u lipnju ove godine i na temelju nje bivši predsjednik Uprave Patrije Jorma Wiitakorpi i još dvojica menadžera te kompanije optuženi su za obećanje ili davanje mita u Hrvatskoj.

'Očekujem da će suđenje za Hrvatsku početi potkraj studenoga, a završiti u veljači. Nakon toga će sudu trebati nekoliko mjeseci da donese presude za Sloveniju i Hrvatsku. Može se očekivati već u travnju ili u svibnju 2014. godine', govori Rappe za Globus.

Posrednici Patrije za Hrvatsku i Sloveniju, doznaje tjednik, bili su lobisti Hans-Wolfgang Riedl i Walter Wolf. Riedl je u travnju ove godine u Beču zbog podmićivanja slovenskih državljana osuđen na tri godine zatvora, od kojih na jednu bezuvjetno, dok je Walter Wolf pobjegao u Kanadu, gdje posljednje dvije godine živi na svom ranču, piše Globus.

Kad je u pitanju Riedlova i Wolfova uloga u podmićivanju hrvatskih službenika, prema Globusovim informacijama, austrijski su istražitelji ovog ljeta završili istragu, te se očekuju nove optužnice za Hrvatsku.

U proljeće prošle godine Uskok je od Ministarstva obrane i Ureda predsjednika Republike zatražio sve dokumente vezane za posao s Patrijom i navodno je od Pantovčaka zatražena lista osoba koje su od 2005. do 2009. dolazile u Predsjednikov ured, piše list.

Nekoliko članova sedmeročlanog Povjerenstva koje je vodilo posao nabave vojnih vozila potvrdilo je Globusu da su početkom ove godine ispitani u PNUSKOK-u o slučaju Patrija. Sugovornici iz Finske potvrdili su Globusu da nestrpljivo čekaju završno istražno izvješće iz Hrvatske.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene