Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Siniša Varga

Zdravlje ili zdravstvo? Bivši ministar protiv promjene imena ministarstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski zastupnik SDP-a i bivši ministar zdravlja Siniša Varga protivi se vraćanju starog naziva Ministarstvu zdravstva, a u svom očitovanju ističe da je riječ "zdravlje" u nazivu tog ministarstva sveobuhvatnija i usklađena sa svjetskom praksom.

Riječ "zdravlje" obuhvaća puno šire značenje od medicinskog, što potvrđuju jezikoslovci te primjeri iz europske i svjetske prakse, ističe Varga u očitovanju na promjenu naziva ministarstva.

Pročitajte i ovo Ilustracija Organizacija rada Kako će raditi bolnice na dan izbora: Ministarstvo objavilo upute Vili Beroš Pohvalio se napretkom Beroš pozvao građane da koriste mail za smanjenje listi čekanja, evo koliko ih se javilo

Naime, nova vlast vraća naziv Ministarstvo zdravstva, ustaljen za tu instituciju u šest saborskih saziva od 1990. do 2011. i u pet zakona za uređivanje njegova djelokruga.

Prošloga tjedna, prije nego što je izglasana nova Vlada, skinute su ploče s nazivom "Ministarstvo zdravlja", koje je 2011. postavila Vlada Zorana Milanovića, prozvana iz redova oporbe za politikantski potez "približavanja 'regionu' (jer naziv 'zdravlje' imaju i ministarstva Republike Srbije, RS i BiH)".

Odbacuje optužbe za politikantske motive Vlade

U svom očitovanju Varga odbacuje optužbe za politikantske motive Vlade u kojoj je i sam bio ministar. Po toj logici, kaže, i ministarstvo pravosuđa trebalo je biti prevedeno u ministarstvo pravde, što nije bio slučaj.

Po njegovu mišljenju, promjena naziva Ministarstva zdravstva bila je opravdana, jer je u dokumentima UN-a i EU razvidno da se pod pojmom "zdravlje" misli i na uvjete u kojima čovjek živi, njegovu okolinu i opću dobrobit.

"Greška političara"

"Naziv ministarstva trebalo je mijenjati, ali ne na brzinu i bez javne diskusije, kako je to učinjeno 2011. To je trebalo učiniti na razuman način, uz javnu i stručnu raspravu i razumno vrijeme. No, to je bila greška političara, a ne samog Ministarstva zdravlja", ističe Varga.

U očitovanju demantira i tvrdnju dosadašnjeg ministra Darija Nakića (HDZ) da je "zdravstvo sustav, a zdravlje stanje", te sugerira da se pojam "zdravlje" pokuša gledati kao širi, globalni pojam, a ne samo kao "stanje organizma". Svoje stajalište argumentira i mišljenjem hrvatskog jezikoslovca Ive Pranjkovića.

Riječ "zdravlje" u globalnom kontekstu je sveobuhvatnija i stoga je, ističe Varga, promjena naziva ministarstva u doba Milanovićeve Vlade bila opravdana, za razliku od sadašnjeg ponovnog vraćanja staroga naziva. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene