Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OPORBA PUNA KRITIKA

Sabor raspravlja o stanju u pravosuđu, Bošnjaković: ''Prošle je godine pravosuđe zaprimilo milijun i 290 tisuća predmeta''

Dražen Bošnjaković i Mislav Bago - 2
Dražen Bošnjaković i Mislav Bago - 2 Foto: DNEVNIK.hr
Sabor raspravlja o stanju u hrvatskom pravosuđu. Bivši ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković komentirao je stanje u sudstvu i imovinske kartice sudaca.

Izvješće u Saboru podnosi predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa. Tvrdi kako se broj neriješenih predmeta smanjuje, no ističe da sucima nedostaje računala, sudnica, a neki čak rade i u iznajmljenim prostorima.

Pročitajte i ovo Demontaža Sabine Tandare Knezović Utorak u 11 sati Nova epizoda Demontaže: "Čut ćemo tko je kriv za korupciju u Hrvatskoj" Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković (Foto: Dnevnik.hr) Bošnjaković u Dnevniku Nove TV Ministar pravosuđa o uhićenju zagrebačkog tužitelja: "To je vrlo loša vijest, reflektira se i na povjerenje građana i sve to skupa ne zvuči dobro"

Oporbeni saborski zastupnici puni su kritika na račun stanja u sudstvu, ali i na rad samog predsjednika Vrhovnog suda. 

Zastupnici zamjeraju, ono što i svi građani ove zemlje -  a to je sporost pravomoćnih presuda, posebno u predmetima koji su medijski razvikani, primjerice slučajeva korupcije u visokoj politici poput slučaja Ive Sanadera. 

Javnost stanje u pravosuđu gleda kroz medijski razvikane slučajeve, a u tim se slučajevima na pravorijek čeka i po 10 godina. Bivši ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković odgovorio je na pitanje je li ga takva situacija frustrira.

Dražen Bošnjaković i Mislav Bago - 2 Dražen Bošnjaković i Mislav Bago - 1 Foto: DNEVNIK.hr

"To je jedan manji dio predmeta koji u pravosuđu postoji. Iz izvješća smo čuli da je prošle godine pravosuđe zaprimilo milijun i 290 tisuća predmeta. To je ogroman broj predmeta. Zaista je frustrirajuće kada ovi veliki predmeti koji zanimaju javnost, traju toliko dugo. Treba naći mehanizam da i takvi predmeti idu brzo", rekao je. 

U Saboru se danas čuo prijedlog Reformista da suđenje, kada jednom počne, traje bez stanki. 

"Rado bih o tome čuo stručnjake i praktičare"

"Oni su najavili da imaju prijedlog izmjena zakona. Ja bi se jako zalažio za bilo koje mjere koje će postupke ubrzati, ali rado bi o tome čuo stručnjake i praktičare", kazao je i komentirao imovinske kartice sudaca. 

Na pitanje zašto se suci toliko opiru toj ideji, Bošnjaković odgovara: "Njihove su kartice također bile dostupne. Ne kao državnih dužnosnika, ali ste ih mogli dobiti. Nisu bile borbe, nisu se opirali, već se vodila rasprava", napomenuo je. 

Na pitanje hoće li Visoki kazneni sud ubrzati postupke i smanjiti broj velikih korupcijskih predmeta, Bošnjaković odgovara: "Ovim sudom Vrhovni sud dimenzioniramo onako kako je to u svim zemljama. Danas imamo Vrhovni sud koji je žalbeni sud, koji odlučuje i o pritvorima i o optužnicama, što Vrhovni sud nigdje ne radi. Ja se nadam da će sada Vrhovni sud biti efikasniji", rekao je zaključno. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene