Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekstremno visoke temperature

Bit će pakleno: Peka poklopila zemlju, upaljen crveni meteoalarm

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
U ponedjeljak će temperature doseći 36 stupnjeva. DHMZ je izdao upozorenja na velike vrućine te jake udare bure duž obale.

U Hrvatskoj u ponedjeljak - sunčano i vruće, na kopnu bez vjetra, dok će na dijelu Jadrana zapuhati bura, ponegdje i vrlo jaka. Temperature, a posebno na moru, u ponedjeljak idu i do 36!

Čitava obala i priobalje su pod meteoalarmom, temperature bi mogle biti opasne pa su iz DHMZ-a izdali upozorenje na toplinski val zbog mogućih ekstremno visokih temperatura.

Pročitajte i ovo Oluja u Kaliforniji Magnituda 5,1 Uz snažnu oluju, Kaliforniju pogodio i potres: Katastrofalne poplave prijete stanovništvu

Najtoplije na samom jugu u dubrovačkoj regiji. Potrebno se zaštiti od velikih vrućina, pogotovo djeca i stariji. Zbog visokih temperatura mogući su i kvarovi na pojedinim infrastrukturama.

Ilustracija Meteoalarm (Foto: DHMZ)

U tri regije upaljen je narančasti meteoalarm

U riječkoj regiji i velebitskom kanalu očekuju se olujni udari bure, uglavnom podno Velebita, uz najjače udare vjetra od 65 kilometara na sat, tijekom jutra i do 95 kilometara na sat.

Potreban je oprez zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom te je potrebno biti spreman na olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vatrena stihija VIDEO Zbog požara u Kanadi se spremaju nove evakuacije, zatvorena glavna arterija

Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

U splitskoj regiji upozorenje je na toplinski val. Maksimalna temperatura mogla bi prijeći 35 stupnjeva. Mogući su zdravstveni rizici zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi, upozorio je DHMZ. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene