Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Birokratske zavrzlame

Hrvatska humanitarna pomoć Prijedoru zapela na granici!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
A da je negdje moralo zapeti, moralo je. Humanitarna pomoć koju su Mladi antifašisti grada Zagreba skupili za Prijedor zastala je na granici.

Skupina mladih antifašista grada Zagreba (MAZ) koja je prikupila potrepštine za pomoć potopljenom Prijedoru u ponedjeljak je sve utrpala u vozila ne bi li krenula put ovog BiH grada. U Crvenom križu su im dali savjete da dostavu humanitarne pomoći, no nisu im rekli da im je potreban EORI broj. To su doznali tek od carine, piše Lupiga.

Pročitajte i ovo Izraelsko bombardiranje pojasa Gaze Užas bez kraja U Gazi ubijeni humanitarni radnici: Dostavljali su hranu Nedostupan lijek - 1 Borba oboljelih od multiplog mijeloma Hrvatska spasonosni lijek ne daje novooboljelima: "Molim vas, odobrite ga! Ako ne za mene, onda barem za nekoga tko će se naći u situaciji u kojoj sam ja"

EORI broj su nabavili idući dan, a humanitarci su s druge strane granice našli špeditere koji bi im bez naknade sredili svu potrebnu dokumentaciju. No tada su iz BiH saznali kako sve humanitarne pošiljke moraju biti direktno prijavljene tamošnjem Ministarstvu sigurnosti.

I vi možete pomoći poplavljenima! Evo što im je sada najpotrebnije!

Njihovi suradnici iz Prijedora, članovi udruge mladih Kvart, sve su prijavili dotičnom Ministarstvu, no problem je nastao zbog lijekova koji su se nalazili u paketima (lijekovi protiv vrućice, dijareje, bolova...). Ministarstvo se dugo nećkalo, a konačna odluka je sve do zadnjih sekundi visjela u zraku.

No, ipak su krenuli put Prijedora. Hrvatsku granicu prešli su bez ikakvih problema, no na prijelazi Bosanska Gradiška doznali su kako je potreban blagoslov Crvenog križa ili Caritasa kako bi bili oslobođeni carinskih davanja. I tu je sve zapelo. Problem postoji, dakako, i zbog lijekova, zbog čega volonteri MAZ-a lagano gube nadu da će pošiljka ikada stići na svoje odredište, osim ako se ne odreknu lijekova.

Špedicija s humanitarnom pomoći i dalje čeka nastavak svog puta prema Prijedoru čekajući blagoslov Caritasa.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene