Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lovi drugi mandat

Biografija: Predsjednički kandidat Ivo Josipović

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivo Josipović pobjednik je predsjedničkih izbora 2010. godine, cilj mu je osvajanje još jednog mandata.

Ivo Josipović trenutni je predsjednik Republike Hrvatske u 'lovu' na još jedan mandat na Pantovčaku. Pobjedu je odnio na predsjedničkim izborima u siječnju 2010. godine kada je u drugom krugu pobijedio Milana Bandića. Treći je hrvatski predsjednik nakon Franje Tuđmana i Stjepana Mesića.

Josipović je rođen u Zagrebu 28. kolovoza 1957. godine. U glavnom gradu završio je osnovnu i srednju školu, a onda i Pravni fakultet te položio pravosudni ispit. 1985. godine Josipović je magistrirao na poslijediplomskog studiju kaznenopravnih znanosti, a devet godina kasnije i doktorirao za zagrebačkom Sveučilištu na temu 'Pravo o uhićenju i pritvoru u kaznenome procesnome pravu'. Osim Pravnog fakulteta, Josipović ima i diplomu Muzičke akademije u Zagrebu.

Prije preuzimanja predsjedničke funkcije, radio je kao sveučilišni profesor i skladatelj, a obnašao je i dužnost nezavisnog saborskog zastupnika u 5. i 6. sazivu Hrvatskog sabora.

Pročitajte i ovo Josip Manolić u 105. godini Preminuo je Joža Manolić! Bio je dobar i s Tuđmanom i s Titom, rušio je i gradio sisteme Slika nije dostupna Objavljena izvješća Grabar Kitarović prikupila najviše donacija - 300.000 kn više od Josipovića i 2 milijuna više od Kujundžića i Sinčića

Predstavljanje programa Ive Josipovića

Autor je nekoliko knjiga i 85 znanstvenih i stručnih radova, kako u domaćim tako i u inozemnim časopisima. Napisao je i oko 50 skladbi za različite sastave, a među nagradama koje je osvojio su i dva Porina. Godinama je bio direktor festivala suvremene glazbe, Muzičkog biennala Zagreb, te glavni tajnik Hrvatskoga društva skladatelja.

Zahvaljujući svojoj stručnosti, Josipović je autor ili koautor velikog broja hrvatskih zakona, a zemlju je zastupao i pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) te Međunarodnim sudom pravde (ICJ).

Podrijetlom je iz Baške Vode odakle su se njegovi roditelji, otac Ante i majka Milica, preselili u Zagreb. Njegova supruga Tatjana sveučilišna je profesorica prava, a roditelji su kćeri Lane.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene