Obavijesti Video Pretražite Navigacija
lider bez karizme

Tko je Peđa Grbin? SDP-ov "Veli Jože" ispričavao se zbog pjevanja Thompsona i vožnje, a suprugu je branio od skandala

Peđa Grbin
Peđa Grbin DNEVNIK.HR
Aktualno Galerija Peđa Grbin Peđa Grbin Foto: DNEVNIK.HR Peđa Grbin Peđa Grbin Foto: Lucija Ocko/Cropix Peđa Grbin Peđa Grbin Foto: Ronald Gorsic/Cropix Peđa Grbin Peđa Grbin Foto: Goran Mehkek/Cropix +4 Peđa Grbin i supruga Altana Galerija 1/9 >>
Peđa Grbin, predsjednik SDP-a, jedan je od rijetkih čelnika stranaka koji na prestojećim izborima neće biti i kandidat za premijera. Jednoglasnu potporu Glavnog odbora je dobio, međutim odmah se propitivalo je li to dobar potez zbog Grbinova lošeg rejtinga kod građana. Kandidat za premijera stoga je ipak Zoran Milanović.

Peđa Grbin izabran je za predsjednika SDP-a 2020. godine nakon turbulentnog perioda za stranku i ostavke Davora Bernardića. Grbin je preuzeo SDP nakon katastrofalnog rezultata na parlamentarnim izborima, međutim, pod njegovim vodstvom u protekle četiri godine stranka se nije uspjela vratiti u "dane ponosa i slave". 

Pročitajte i ovo Siniša Hajdaš Dončić Iz Zlatara Hajdaš Dončić o pregovorima: "Naša pozicija je čvrsta, imamo taj 3+3" Peđa Grbin Predsjedništvo SDP-a Grbin: "Odluku će morati donijeti oni u DP-u. A Plenkoviću treba psihijatar, frajer si je osigurao zlatni padobran"

Kada je predstavio Zorana Milanovića za premijera između redaka poručio je kako je svjestan svojeg rejtinga. 

"Stavio sam ego po strani, najbitnije je pobijediti HDZ. Ovo je izvanredno stanje i građani to razumiju", poručio je između ostalog Grbin. 

Peđa Grbin rođen je 24. svibnja 1979. u Puli. U mladim danima od milja su ga zvali Veli Jože i Mrvica, a sa svojih 210 centimetara želio je postati profesionalni košarkaš. Završio je Prirodoslovno-matematičku gimnaziju Pula, a zanimljivo je da je maturirao 1996. godine sa samo 17 godina. Iste godine upisuje Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, na kojem je i diplomirao 2003. godine. Nakon što je završio studij, Grbin se vratio u rodnu Pulu, gdje je neko vrijeme radio u odvjetničkom uredu, a zatim otvorio i vlastiti ured u kojem je radio do ulaska u Sabor 2011. godine. 

Peđa Grbin Peđa Grbin (Foto: Goran Mehkek/Cropix)

U politici od studentskih dana

Politikom se počeo baviti rano. Kao student aktivan je u studentskim udrugama, a u SDP se učlanio 1998. godine tijekom faksa. U Glavni odbor SDP-a prvi put je izabran 2004. godine, a 2016. godine ulazi u predsjedništvo stranke te postaje jedan od potpredsjednika.

Grbin je ostao aktivan i na lokalnoj razini te se 2013. godine kandidirao za gradonačelnika Pule, no nije uspio pobijediti na izborima. 

"Najradije bih da se ta noć nije dogodila"

Grbin je prašinu u javnosti podigao kada su 2014. procurile snimke iz njegova noćnog života. Najprije je uhvaćen u izlasku u Bruxellesu, a onda je objavljena i snimka kako u jednom pulskom noćnom klubu za šankom pijan pjeva Thompsonov hit "Bojna Čavoglave", galami i psuje.

Priznao je da je to bilo pogrešno.

Peđa Grbin Peđa Grbin Foto: Damjan Tadic/Cropix

''Ja sam pijana budala. Nimalo se ne ponosim time što je bilo. Više-manje se sjećam te noći. Najradije bih da se nikad nije dogodila. Još sam mamuran", posipao se pepelom nakon incidenta.

No nije to jedini put kada se Grbin ispričavao. Iste je godine uhvaćen kako u vožnji razgovara na mobitel, za što se ispričao i otkrio da je zbog istog prekršaja već kažnjen.

Supruga u aferi s diplomama

U fokusu javnosti našao se 2022. godine zbog supruge Altane, medicinske sestre po struci. Naime, saznalo se da njegova supruga Altana ima diplomu Sveučilišta u Kragujevcu, gdje se vodila istraga protiv rektora i dekana Medicinskog fakulteta zbog sumnje da su pogodovali pri izdavanju diplome Albancima i Hrvatima. Grbin je prvo poručio da su zapanjeni te da je njegova supruga zajedno s drugima žrtva tamošnjih obračuna. 

Peđa Grbin Peđa Grbin i supruga Altana (Foto: Instagram/Screenshot)

Iste godine otkriveno je i da je Peđa Grbin uzimao godinama kao saborski zastupnik naknadu za odvojeni život iako je sa suprugom živio u Zagrebu, a prebivalište u Puli nije odjavio. Naknade za odvojeni život odrekao se tek kad je odlučio dijete upisati u vrtić u Zagrebu. Premda je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zaključilo kako je Grbin naknadu za odvojeni život primao prema propisima, on je rekao da će 50 tisuća kuna donirati.   

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene