Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konferencija u Sarajevu

Bildt u Sarajevu: Vrata EU za Hrvatsku otvorena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija i Zapadni Balkan naziv je jednodnevne konferencije održane u Sarajevu.

Dolazak na neformalni susret u posljednji su trenutak otkazali šefovi diplomacija dijela zemalja članica Unije. Prvotno zamišljena na premijersko-predsjedničkoj, konferencija je na kraju održana na ministarskoj razini. Očekivalo se mnogo, a dobila se uobičajena osrednjost glasio bi najkraći opis Sarajevske konferencije o Europskoj uniji i zapadnom Balkanu.

Pročitajte i ovo Sarajevo Alarmantno stanje Sarajevo je drugi najzagađeniji grad na svijetu: Zbog kvalitete zraka godišnje umre 3300 ljudi Požar trgovačkog centra u Sarajevu - 6 Vatrogasci na terenu VIDEO/FOTO Gori trgovački centar u Sarajevu: Vatra zahvatila i hotel, čule se eksplozije

Još prije tri mjeseca ambiciozno zamišljen plan zajedničkog posjedanja za stol Borisa Tadića i Fatmira Sejdiua se nije ostvario. Najavljivana velika prekretnica se nije dogodila. Carl Bildt je opovrgnuo dolazak Paddyja Ashdowna kao specijalnog izaslanika za zapadni balkan. 'Vrata Unije su otvorena i to je važno kazati jer, kao što znate, ima zemalja koje trenutačno ne podržavaju proširenje. Zbog toga je važno da balkanskim zemljama kažemo, unatoč drukčijim glasovima, vrata Unije su za vas otvorena', rekao je švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt.

Sličnu floskulu izriče i britanski ministar vanjskih poslova William Hague, gotovo deklarirani euroskeptik. Pritom ipak dodaje da opasnost umora od novih zemalja članica kod građana Unije postoji. Hague i Bildt nedvojbeno će biti ključni igrači na šahovskoj ploči proširenja i to prije svega za Hrvatsku,najizvjesniju sljedeću zemlju članicu.

'Sarajevska konferencija održala se pod pokroviteljstvom Španjolske. Ta zemlja u zadnjim je danima svog predsjedništva očito željela pokazati da je ipak nešto učinila za zapadni Balkan. Iako joj proširenje nije bilo ni pod točkom razno na šestomjesečnoj agendi EU predsjedanja', dodao je hrvatski ministar vanjskih poslova, Gordan Jandroković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene