Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BiH na nogama

Mala Belmina konačno dobila JMBG i putuje na liječenje u Njemačku!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Malena Belmina dobila je vlastiti JMBG zahvaljujući kojem može dobiti putovnicu i otputovati na transplantaciju koštane srži u Njemačku.

Belmina Ibrišević, tromjesečna beba iz BiH koja nije mogla na liječenje u inozemstvo jer nema JMBG, napokon je dobila jedinstveni matični broj. Majka Fatima Ibrišević za Klix.ba rekla je kako JMBG još uvijek nema u rukama, no krenula je u MUP da ga preuzme te preda zahtjev za izdavanje rodnog lista i putovnice kako bi Belmina mogla otići u Njemačku na liječenje.

Pročitajte i ovo Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača Ilustracija određen pritvor Majka šestomjesečnom djetetu davala lijek za shizofreniju: "Dobivalo je napade, bilo je u stanju katatonije, doslovno kao biljka"

Belmina je trenutno smještena na Pedijatrijskoj klinici Jezero u Sarajevu, ali mora ići na presađivanje koštane srži u inozemstvo. Djeca koja su u BiH rođena nakon 12. veljače ove godine dobivaju privremene matične brojeve, ali s njima ne mogu dobiti putovnicu.

Belminin je slučaj dignuo na noge građane BiH. Jučer je tako stotinjak građana Sarajeva u znak prosvjeda blokiralo zgradu Vijeća ministara i Sabora BiH, zaprijetivši ministrima da neće izaći dok se ne riješi slučaj Belmine Ibrišević, ali i tisuća drugih beba rođenih nakon 12. veljače.

Tijekom prijepodneva broj prosvjednika u centru Sarajeva počeo se povećavati, a brojni među njima ponijeli su i zviždaljke kojima izražavaju nezadovoljstvo ponašanjem političara što pokazuju i fotografije s portala Klix.ba.

Prosvjede je potaknula drama tromjesečne djevojčice Belmine Ibrišević koja treba presađivanje koštane srži i koje se može provesti jedino u Njemačkoj. Ona, međutim, nije mogla napustiti BiH jer joj vlasti nisu mogle izdati putovnicu, a zapreka tome je činjenica da je zakon o JMBG-u stavljen izvan snage odlukom Ustavnog suda.

>> Građani se digli na noge za bebu Belminu: Omogućit će joj se odlazak na liječenje!

Zbog prijepora oko toga hoće li registracijska područja na temelju kojih se određuje JMBG biti podijeljena entitetskom crtom razdvajanja političke stranke, zastupljene u parlamentu, nisu se uspjele usuglasiti o novom zakonu.

Vijeće ministara BiH u srijedu je donijelo privremenu odluku kojom se to pitanje uređuje u razdoblju od 180 dana, no prosvjednici drže kako to nije dovoljno i traže da se odmah donese zakon koji će jamčiti dugoročno rješenje. (Hina/VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene