Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjed u 17 i 18 sati

Biciklisti sutra pred vratima grada i policije: 'Poštivati pravila znači riskirati život'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikat biciklista sutra će održati dva 'antiping-pong' prosvjeda.

Prvi prosvjed održat će se ispred Gradskog poglavarstva u 17 sati, a drugi sat vremena kasnije, ispred Ministarstva unutarnjih poslova u 18 sati. Ove dvije lokacije biciklisti su izabrali upravo zbog 'ping-pong' efekta između te dvije institucije, koje samo prebacuju odgovornost za kažnjavanje biciklista.

Pročitajte i ovo Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca" Kritična masa Masovna vožnja biciklima Oni znaju najbrži put do zdravog grada: Vitezovi pedale zauzet će ulice metropole

'Ovaj prosvjed nije kritična masa. Ovo je pravi pravcijati biciklističko-sindikalni prosvjed, a kakav bi to prosvjed bio bez zviždaljki i fućkaljki - ponesite ih', poručuju iz Sindikata biciklista na svojoj Facebook stranici. Biciklisti ističu da će od Poglavarstva do MUP-a doći individualno i pozivaju sve bicikiste da poštuju prometna pravila na svojoj ruti.

>> Zagrebački biciklisti: Policija nas vreba i naplaćuje 300 kn kazne!

'Ako na vašoj ruti postoji biciklistička staza - koristite ju. Kad staza prestaje, pređite na cestu ili gurajte bicikl. Ako nije označen prijelaz na cesti - siđite i gurajte. Ako staze uopće nema, vozite desnim rubom kolnika. Ako trebate pritisnuti gumb na semaforu - siđite s bicikla i pritisnite gumb. Ovaj teatar apsurda bit će zabavan i indikativan koliko je suludo očekivati poštovanje pravila bez da su za to stvoreni uvjeti', poručuju biciklisti.

'Sve se svodi na farbanje nepovezanih žutih crta'

Biciklisti na Facebooku poručuju i zašto prosvjeduju. 'Kampanje 'očistimo pločnike od biciklista' smo vidjeli. Kampanje 'zaštitimo bicikliste na kolniku' nismo. Nas bicikliste globe jer ne vozimo po pravilima, a mi to često ne možemo iako hoćemo. Poštovati pravila često znači ugrožavati svoj život isto kao što poštovati pravila često znači uništiti smislenost i užitak vožnje na biciklu. Bez adekvatne infrastrukture ili poštivanja pravila svih sudionika u prometu ne može se od nas očekivati da ih poštujemo', napisali su na Facebooku.

'Kad smo se žalili na situaciju, postalo je jasno da sve institucije peru ruke. Predstavnici Grada kažu da bicikliste globi MUP te da oni nisu odgovorni za to. Predstavnici MUPa kažu da samo provode zakon i da se žalimo Gradu na manjkavost infrastrukture. Grad već dulje vrijeme usprkos obećanjima nije izgradio niti jednu funkcionalnu stazu – sve se svodi na kozmetiku i farbanje nepovezanih žutih crta. MUP se slijepo drži zakona i ne želi uvidjeti da biciklisti nemaju alternative doli kršenja pravila', rekli su iz Sindikata biciklista.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene