Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

VIDEO Snimka koja otkriva kako je atentator napao Fica: Otkriveno što je izgovorio prije nego što je zapucao

Posao ide unatoč koroni

Zadovoljni i berači i proizvođači: Plaća je dobra, a očekuje se i visoka otkupna cijena

Ove godine proizvođačima jabuka ne nedostaje berača. Radnici su plaćom zadovoljni, a proizvođači očekuju veću otkupnu cijenu.

U ranu zoru, zajedno sa suncem, u baranjske voćnjake izašli su i prvi berači jabuka.

Pročitajte i ovo RDC počeo s radom - 5 Kapaciteti se već pune Slavonski voćari i povrtlari došli na svoje: S radom krenuo dugoočekivani distribucijski centar Jabuke - 4 Problemi voćara i građana Loš urod mnogima omiljenog voća: Prijeti li nam novo poskupljenje?

"Proljetos je bio mraz, i to u četiri navrata, tako da će biti puno manje jabuke nego prošle godine", rekao je voćar Ivan Bašić.

Iako je jabuka puno manje, voćari su ove godine zadovoljni otkupnom cijenom.

"Mislim da ono što se događalo prijašnjih godina, s otkupnom cijenom od jednu do 1,5 kuna i nižom cijenom, stvarno nije išlo. Ove godine je cijena obećavajuća i navodno će biti oko četiri kune", rekao je Bašić.

Osim voćara zadovoljni su i berači. Beračica Vesna Vrabanec rekla je da je zbog vrućine teško, "ali kad se dobije novac, zaboravi se da je vruće". Isto nam je rekla i Biserka Marušić: "Da se lijepo zaraditi i malo uštedjeti."

Za razliku od prijašnjih godina, ove nam godine voćari govore da nemaju problem s radnom snagom. Bašić neće imati problema ni s prodajom jer je prošle godine njegova hladnjača otvorila svoja vrata, a za njom čeznu svi voćari.

"Vidio sam da ne ide daljnja proizvodnja bez hladnjače. Ona je meni sad točka na i za moje voćarstvo", rekao je Bašić.

Plasman na tržištu olakšalo mu je i to što se učlanio u proizvođačku organizaciju. Tvrdi da bez udruživanja nema ni budućnosti.

"Zajednički nastupamo na tržištu, u prodaji, nabavi zaštitnih materijala, repromaterijala. Osim toga, to mi olakšava prodaju", rekao je.

Hrvatski voćari godišnje proizvedu 100.000 tona jabuka, a prosječan Hrvat svake godine pojede tek 12 do 15 kilograma jabuka.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene