452595
452595
452595
452595
452595

BERBA U PUNOM JEKU Domaći proizvođači jabuka imaju važnu poruku za potrošače

  • , 06.10.2016., 07:42
  • Autor:
  • komentara

Na plantažama diljem Hrvatske u tijeku je berba jabuka. No, zbog mraza, urod je smanjen, a voćari se žale kako nikakvu odštetu još nisu dobili. U ministarstvu poljoprivrede rekli su im da na socijalni fond ne mogu računati jer nisu ispunjeni uvjeti, a novac iz Europe nisu dobile ni druge zemlje.

 
 
 
 
Berba jabuka (Video: Dnevnik Nove TV)
Berba jabuka (Video: Dnevnik Nove TV)

Svaki Hrvat u prosjeku pojede 15 kilograma jabuka na godinu. Hrvatska ih je prošle godine proizvela oko 100 tisuća tona, i još za četvrtinu toga uvezla. Podaci su to voćarske zajednice koja kaže da će uvoz ove godine biti i veći. A od odštete za mraz - nisu još vidjeli ni lipe.

''Niti jedne kune nismo povukli s naslova tih šteta, onda je nastupila tehnička vlada pa su se žalili da više ne mogu mijenjati'', rekao je Branko Ledinski, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice.

Pa od nove vlade očekuju da sanira štete. Iz ministarstva poljoprivrede kažu kako uvjeti za odštetu iz fonda solidarnosti nisu ispunjeni. Pomoć, ističu, nisu dobile ni druge zemlje. Ostaje jedino nacionalni proračun, za što treba čekati novu vladu.

Mnogi su se već okrenuli dodatnoj djelatnosti. Uz proizvodnju, jabuka se prerađuje u rakije, ocat ili prirodne sokove.

'Ja imam oko 50 hektara super intenzivnih nasada. Bez dodatne proizvodnje ja bih odavno već bio potonuo'', tvrdi voćar Frane. A da ne bi potonuli još i više, za pomoć traže potrošače. Ove zime, poručuju im, neka traže domaće jabuke.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se