Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Beograd: Optuženi zanijekao krivnju za zločin u Lovasu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nastavku suđenja optuženima za ratni zločin u Lovasu 1991. godine pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu u ponedjeljak je i četvrtooptuženi Željko Krnjajić zanijekao svoje sudjelovanje u privođenju, mučenju i ubijanju Hrvata u Lovasu.

"Nikoga nisam ubio, zaklao, udario, niti opljačkao. Nisam bio vlast", kazao je Krnjajić, nekadašnji stanovnik Lovasa, koji je u vrijeme počinjenih zločina bio zapovjednik Teritorijalne obrane Tovarnika. Optužnica ga tereti da je predvodio napad na Lovas, pri čemu je ubijen 21 mještanin Lovasa, a mnoge kuće su uništene ili oštećene.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ipak nije kriv Žarko Leskovac oslobođen krivnje za ratni zločin Slika nije dostupna Optuženi Pejić odbacio krivnju za zločina na Ovčari

Optuženi Krnjajić u svojoj je obrani kazao da nije vodio cijelu operaciju "oslobađanja" Lovasa, već da je zapovijedao skupinom od oko 20 ljudi, te da je u Lovasu bio "šest sati, koliko je 10. listopada 1991. godine trajao napad".

Optuženi je zanijekao i navode optužnice da je, po ulasku u Lovas toga dana, s teritorijalcima i dobrovoljcima nasumce pucao po selu, bacao bombe u dvorišta, na kuće i u podrume kuća.

"Na mojem pravcu kretanja nitko nije dobio batine, a kamo li da je ubijen ili mučen. Bilo je pucanja, ali bombe nismo bacali u dvorišta", tvrdio je Krnjajić, dodajući da je većinu ljudi s popisa ubijenih toga dana poznavao, da su bili susjedi i u dobrim odnosima, te da nije znao kako su stradali. Tek je, tvrdi, kasnije čuo da je tijekom napada na Lovas stradalo između deset i 15 ljudi.

Optuženi Krnjajić u svojoj je obrani rekao da nije vidio pripadnike hrvatskih snaga po ulasku u Lovas, ali da je vojska - tadašnja JNA - tvrdila da ih tamo ima, u što on "i danas vjeruje". Po njegovim riječima, Lovas je naoružan polovinom 1990. godine i svaka je kuća imala oružje, a napad na Lovas uslijedio je nakon što su propali pregovori JNA i Kriznog stožera Lovasa o predaji oružja.

"Pukovnik Kamberi je kazao da će uz JNA u akciji sudjelovati i TO Tovarnika i neki dobrovoljci. Tri dana pred odlazak u Lovas, u Tovarnik su stigli dobrovoljci, a s njima i (predsjednik Srpske narodne obnove) Mirko Jović", kazao je Krnjajić.

U dosadašnjem tijeku suđenja, koje je počelo 17. travnja, svoju su krivnju poricali i prvooptuženi Ljuban Devetak, civilni zapovjednik Lovasa krajem 1991. godine, zapovjednik nekadašnje TO Lovasa Milan Radojčić, kao i pripadnici postrojbe "Dušan Silni" Petronije Stevanović i Aleksandar Nikolaidis.

Za ratne zločine u Lovasu optužnica tereti 14 osoba, četvoricu pripadnika nekadašnje TO Lovasa, četvoricu pripadnika bivše JNA i šestoricu pripadnika paravojne postrojbe "Dušan Silni".

Oni su optuženi za ubojstvo 22 mještana Lovasa nakon napada na to mjesto 10. listopada 1991., za mučenja i ubojstva još 23 osobe u improviziranim zatvorima do 18. listopada te godine, kao i za odvođenje 50-ak civila u minsko polje, pri čemu je od posljedica ekslodiranih mina poginulo njih 20, a 12 ih je teže ili lakše ranjeno.

Suđenje se nastavlja u utorak.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene