Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog tunela pod školama

Netanyahu traži zatvaranje UN-ove agencije za palestinske izbjeglice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu zatražio je u nedjelju zatvaranje UN-ove agencije za palestinske izbjeglice zbog nedavnog otkrića tunela pod školama kojima pomaže ta agencija u Pojasu Gaze.

UN-ova agencija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) uopće ne rješava problem izbjeglica već ga samo perpetuira, rekao je Benjamin Netanyahu.

Pročitajte i ovo Zločin protiv čovječnosti u Pojasu Gaze - 3 Potresni prizori Stotine tisuća djece gladuju, jedu hranu za konje, piju more: "Makar umrla, želim uzeti vreću brašna jer nemam čime nahraniti svoju djecu" Ilustracija Sedmodnevna rasprava Izrael odredio rok za puštanje talaca, Međunarodni sud razmatra izraelsku okupaciju palestinskih teritorija

On je također osudio islamski pokret Hamas zbog nedavnog otkrića tunela pod dvije škole koje vodi agencija, rekavši da ta skupina "cilja nevine civile dok se skriva iza djece".

Izrael optužuje Hamas da koristi međunarodne humanitarne organizacije kao pokriće, a da mreže tunela koristi za krijumčarenje oružja i drugih dobara.

Hamas kaže da su optužbe pokušaj da se zastraše humanitarne organizacije u Gazi, koja je pod strogom blokadom Izraela od 2007.

Netanyahu je kazao članovima vlade da je svoju zabrinutost prenio i Nikki Haley, američkoj ambasadorici pri UN-u, tijekom njezina posjeta Izraelu prošli tjedan.

UNRWA je kazala u priopćenju objavljenom u petak da je otkrila dijelove tunela koji prolaze ispod dvaju škola u lipnju, te naglasila da "osuđuje postojanje takvih tunela na najoštriji mogući način".

Agencija je kazala i da je svoj prosvjed uputila i Hamasu.

Netanyahuov zahtjev upućen je samo nekoliko dana nakon što je EU kazala da će namijeniti 82 milijuna eura za financiranje agencije 2017.

Dio tih sredstava trebao bi biti iskorišten i za pomoć za 700 škola. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene