Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Samo dobar PR?

Hamas novim programom prihvaća granice iz 1967.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Palestinski militantni pokret Hamas objavio je u ponedjeljak novi program u kojem prvi put kaže da je spreman prihvatiti prijelaznu palestinsku državu u granicama iz 1967., ali ne i priznati Izrael.

"Hamas zagovara oslobađanje cijele Palestine, ali je spreman poduprijeti državu u granicama iz 1967., bez priznavanja Izraela ili ustupanja bilo kakvih prava", rekao je čelnik Hamasa Khaled Meshaal.

Pročitajte i ovo Automobil u kojem su ubijeni sinovi vođe Hamasa - 3 Ubijena i četiri unuka Izrael tvrdi: Amir, Mohamad i Hazem ubijeni su jer su bili borci, a ne zato što su sinovi vođe Hamasa Gaza Neizmjerna tuga "Svi su mrtvi! Tenk je pored mene, jako se bojim, dođite po mene", jedne su od posljednjih riječi šestogodišnje Hind u Gazi, kojoj se izgubio svaki trag

Izrael je 1967. okupirao Gazu, Zapadnu obalu i istočni Jeruzalem u ratu s arapskim državama. Izrael se iz Gaze povukao 2005. Država u granicama iz 1967. cilj je glavnog Hamasovog političkog rivala, pokreta Fatah koji vodi palestinski predsjednik Mahmoud Abbas.

Hamas u novoj platformi ističe da se ne bori protiv Židova, nego protiv "cionističkih agresora". Njegova osnivačka povelja iz 1988. poziva na uništenje Izraela.

Samo dobar PR?

Revidirani program smatra se pokušajem Hamasa, koji vlada Pojasom Gaze, da popravi svoju sliku u javnosti.

"Dokument nam daje priliku da se povežemo s vanjskim svijetom", rekao je glasnogovornik Fawzi Barhoum.

"Naša poruka svijetu je: Hamas nije radikalan. Mi smo pragmatičan i civiliziran pokret. Ne mrzimo Židove. Samo se borimo protiv onih koji okupiraju našu zemlju i ubijaju naš narod", istaknuo je.

Cijeli Hamas, ili u nekim slučajevima njegovo oružano krilo, Izrael, SAD, EU smatraju terorističkom skupinom.

Glasnogovornik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua rekao je da Hamas "pokušava prevariti cijeli svijet, ali u tome neće uspjeti".

"Oni su izgradili tunele za teroriste i ispalili tisuće i tisuće raketa na izraelske civile", rekao je David Keyes. "To je pravi Hamas", dodao je.

Hamas je s Izraelom vodio tri rata od 2007. i izveo je stotine oružanih napada u Izraelu i okupiranim područjima otkako je osnovan prije tri desetljeća. (HINA)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene