Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bebić: Čačiću aktivirati mandat

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić zauzeo se danas da se HNS-ovcu Radimiru Čačiću aktivira saborski mandat, iako je propustio zakonski rok za to.

Čačić je, naime, najavio da će zatražiti da mu se, nakon što je smijenjen s dužnosti varaždinskog župana, aktivira saborski mandat, mada mu je za to istekao rok.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Reakcije saborskih kolega 'Rijetko tko ide za gubitnikom' Slika nije dostupna Odbor za zakonodavstvo odlučio Čačić izgubio pravo za reaktiviranje mandata

Pritom se pozvao na slučaj bivšeg požeškog župana, HDZ-ovca Ante Bagarića, koji je svoj saborski mandat također aktivirao izvan zakonskog roka.

"Osobno mislim da nema nikakva razloga zašto se ne bi potvrdio mandat i Čačiću. Ja sam osobno za", rekao je Bebić. Istaknuo je kako odluku o tome ne donosi HDZ, kako je Čačić sugerirao, nego Hrvatski sabor.

Bebić je ponovio da Sabor neće biti prepreka Hrvatskoj u procesu približavanja EU, te da će do kraja godine donijeti preostalih 40-ak europskih zakona iz Plana usklađivanja.

Napomenuo je da će Sabor, uz EU zakone, morati razmotriti i druge važne dokumente, među kojima je i prijedlog energetske strategije. Naglasio je da će Hrvatska morati obnoviti energetske kapacitete i razmotriti sve oblike izvora energije, od obnovljivih do nuklearnih elektrana. Istaknuo je i kako očekuje da će se taj strateški dokument donijeti konsenzusom.

Odgovarajući na zahtjeve hrvatskih poslodavaca da se ukine plaćena stanka za ručak, olakša otpuštanje i ograniči godišnji odmor, Bebić je kazao kako su "u mnogim stvarima u pravu oni koji najavljuju prosvjede", ali i da " ne možemo unaprijed anticipirati rješenja".

"Dužnost nam je da zaštitimo radnike i dosegnuta prava u maksimalnom opsegu, ali i da prihvatimo okvire koje zadaje EU i to će trebati vrlo pažljivo ocijeniti", objasnio je.

Bebić se založio i za izmjene Zakona o gradnji, kako bi se uklonile birokratske prepreke za izdavanje obrtnica. "Trebamo intervenirati u zakonski dio, kako bismo otklonili opravdanja lokalnih moćnika da ne izdaju dozvole", objasnio je Bebić.

Najavio je da će se prava i rad zastupnika u Hrvatskoj analizirati i usporediti s pravima njihovih kolega u europskim i tranzicijskim zemljama i da će se, na temelju te analize, otvoriti rasprava u javnosti i u Saboru.

"Ako u toj raspravi budu izneseni uvjerljivi argumenti, nemam ništa protiv intervencija u zakon", rekao je Bebić, odgovarajući na pitanje jesu li uvjeti pod kojima zastupnici stječu pravo na povlaštenu mirovinu u Hrvatskoj preblagi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene