Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavljen za subotu

Baranjci muku muče s komarcima, pripremaju i prosvjed: "Živimo u raju, a oni nam od raja prave pakao"

Aktualno Galerija Prosvjed protiv komaraca - 5 Prosvjed protiv komaraca - 5 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed protiv komaraca - 4 Prosvjed protiv komaraca - 4 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed protiv komaraca - 3 Prosvjed protiv komaraca - 3 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed protiv komaraca - 2 Prosvjed protiv komaraca - 2 Foto: DNEVNIK.hr +3 Prosvjed protiv komaraca - 1 Galerija 1/8 >>
U Baranji se priprema veliki "Prosvjed protiv komaraca". Tako je samo nazvan iako su poruke upućene prema nadležnom ministarstvu i odgovornima za tretiranje komaraca. Stanje je neizdrživo, a zamagljivanje sa zemlje i zraka je zamagljivanje očiju, govore. Ugostiteljstvo i turizam bilježe velike minuse u poslovanju, a zabrinuti su i za zdravlje djece i odraslih.

U posljednjih nekoliko dana snimke iz Baranje jasno pokazuju da je ove godine problem s komarcima itekako velik.

"Neizdrživo je. Stvarno je neizdrživo. To je postalo pitanje i zdravlja. Djeca ne mogu van, životinje nam pate, gosti nam odlaze", kaže Vanja Dokić.

"Busaju se s nekim kontinentalnim turizmom. Kopački rit, ljepote prirode, međutim, mi smo definitivno ostavljeni na milost i nemilost ovim krvopijama", rekao je Goran Gusak.

"Život je apsolutno nemoguć. Iz kuće se ne može izaći", ističe Mario Romulić.

"Trenutno se ne štitimo nikako jer bilo kakva zaštita ne pomaže", kaže Danijel Antonović.

"Živimo u raju, a komarci nam od raja prave pakao", rekao je ugostitelj Viktor Tašić kojem posao jako trpi.

Pročitajte i ovo Lisica u sinjskom autobusu Top tema na kavama Lija za prijevoz odabrala Sinjane: Lisica snimljena u - autobusu

Baranja je itekako postala turistički poznata destinacija. Mnoge su obitelji ovdje ostale jer su uvidjeli da se može živjeti i raditi, no sada postaju poznati po komarcima.

"Pa ne da je posao pao, nego posla uopće nema", kaže Gusak.

Jer danas se turisti u prekrasnoj Baranji, zbog komaraca zadržavaju kraće no inače, otkazuju bukirane smještaje.

Luka iz Njemačke kaže kako mu je u Baranji "fino, samo me komarci smetaju. Da nije komaraca super."

Zabrinuti su i za zdravlje. Govore, samo je pitanje vremena kada će komarac, koji je najveći svjetski ubojica od svih životinja, početi ovdje prenositi ozbiljne bolesti.

"Trebalo je krenuti ranije prije nego što su počele kiše i poplave. Trebalo je krenuti larvicidno", smatra Antonović.

"Zove se zamagljivanje, a mislim da je to zamagljivanje naših očiju. Kada se pojavi problem, pojave se nekakve mašine koje sipaju dim koji je čisti ekocid koji u stvari najmanje pobije komarce jer oni su već evoluirali od toga", kaže Romulić.

Pročitajte i ovo Jeste li znali - Ivan Čačić Mala škola prognoze Jeste li znali da jedna oluja može uništiti godine razvoja neke zemlje? Meteorolog Ivan Čačić objašnjava o čemu je riječ

Primjeri dobre prakse rješavanja problema komaraca postoje svugdje u svijetu. Treba ih ovdje primijeniti pa, ogorčeni Baranjci, žele da njihove riječi čuju i oni koji provode našu strategiju tretiranja.

"Ja bih pozvao cijelo ministarstvo da sa svojim obiteljima, ženama, djecom dođu ovdje. Imaju plaćen smještaj, hranu, cugu, što god žele, neka dođu i neka provedu ugodan vikend s nama ovdje", poziva Dokić.

Za subotu su najavili veliki prosvjed u Bilju, i to u jedino vrijeme kada je moguće – prijepodnevnim satima, izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Tin Kovačić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene