Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preporučuje se edukacija

Beroš doktorima dao dva važna naputka, a kako će to izgledati u praksi? "Zabrana korištenja godišnjih odmora neće smanjiti liste čekanja"

Aktualno Galerija Ministrov naputak - 1 Ministrov naputak - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ministrov naputak - 2 Ministrov naputak - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ministrov naputak - 3 Ministrov naputak - 3 Foto: DNEVNIK.hr Ministrov naputak - 4 Ministrov naputak - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ministrov naputak - 5 Galerija 1/5 >>
Bolje komunicirajte s pacijentima i radite više ljeti - ukratko takva je dva naputka, ministar Vili Beroš poslao u bolnice. Kada i kako će liječnici na godišnji, ali i kakav se razgovor očekuje od medicinara s pacijentima, istražila je reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak.

Lijepa riječ otvara sva vrata, pa i ona bolnička. "To je najvažnije, ako idete nekom liječniku i nemate povjerenja u njega onda nemojte ni ići", smatra Dragan Bubalo iz Zagreba.

Ministar Vili Beroš podsjetnik na komunikaciju poslao je u bolnice jer, kaže, najsloženiji medicinski postupak važan je kao topla, ljudska riječ upućena pacijentu. Ravnateljima se zato preporučuje edukacija zaposlenika.

"Nismo imali sustavno organizirano zadnje tri godine kako smo se bavili koronom i povećanim pregledima, ali moram priznati da to je jedan od boljih planova koje treba u budućnosti planirati", kaže Irena Hrstić, ravnateljica Opće bolnice Pula.

No više od komunikacije pacijente muči čekanje. Gospođa Anđa u zagrebačku Dubravu stigla je iz Bjelovara.

Pročitajte i ovo Prepirke u Hrvatskom generalskom zboru Izvanredni sastanak Prepirke u Hrvatskom generalskom zboru, predsjednik uzvraća: "Mi smo novo rukovodstvo, imamo tolerancije"

"Ja imam karcinom pluća i tamo se čeka dugo dugo na red i ovoga ništa reko idem ja za Zagreb", kazala je Anđa Pašalić iz Bjelovara i dodala kako se tamo čeka sigurno tri godine.

Pa je ministar ravnateljima poslao još jedan naputak.

Na odjelima gdje su čekanja duža od osam mjeseci na ljetni godišnji može samo trećina liječnika i sestara.

Zbog sve većih lista čekanja na kardiologiju bolnice Dubrava sve češće stižu pacijenti iz ostatka Hrvatske.

"KB Dubrava specijalističko konzilijarna djelatnost kardiologije ima svakodnevno organizirano pet kardio ambulanti, pogledaju 20 bolesnika, to je 2000 pregledanih bolesnika mjesečno, pa se tako među njima nađu i ljudi iz drugih ustanova…", rekao je Irzal Hadžibegović, voditelj sale za invazivnu kardiologiju, KB Dubrava.

Pročitajte i ovo Josip Mataija, voditelj Službe prometne policije MUP-a Nastradao policajac Stari znanac policije: "Taj vozač nije smio biti na cesti jer mu je ukinuta vozačka. Nije smio upravljati nijednim vozilom"

Bolnički liječnici upozoravaju da su godišnji već odavno dogovoreni.

"Zabrana korištenja godišnjih odmora neće smanjiti liste čekanja, uvjereni smo u ime HUBOL-a da će Ministarstvo zdravstva i ravnateljstva organizirati godišnje odmore kao što su prethodnih godina i da će sve službe funkcionirati", kaže Luka Vučemilo iz HUBOL-a.

Jer u dugom toplom ljetu cijeli niz dijagnostičkih pretraga pada ispod 50 posto.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene