Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teške riječi padale u skupštini

Špicer nazvao Bandića 'Milan the babykiller'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebačka Gradska skupština raspravljala je o proračunu i ukidanju socijalnih prava.

Na aktualnom satu 19. sjednice Gradske skupštine zastupnik Jurica Meić prigovorio je gradonačelniku zbog njegovog načina obraćanja s pozornice.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rezovi u Zagrebu U Zagrebu odzvonilo jeftinim vrtićima. Uskoro za državni i 2.000 kuna! Slika nije dostupna Po prvi put SDP-ovci glasali protiv Bandićeva rebalansa i referenduma

'Osjećam se pomalo kao Grinch, sjedim, oko mene se smijulje, osoba koja je za govornicom zbija šale i pošalice, kao da se natječe s gradonačelnikom drugog najvećeg grada u Hrvatskoj u humoru', rekao je Meić. Nakon toga reagirao je predsjednik skupštine Boris Šprem koji smatra da nije bilo neprimjerenog ponašanja te je pozvao da se nastavi u tolerantnom tonu.

'Ja ću nastaviti kao kršćanin, duša mi je mirnija. Da li se nekome sviđa ili ne sviđa moj stil, briga me. Ja se zovem Milan Bandić, a ne Jurica Meić, a ako sam nekoga povrijedio ja se ispričavam. Takav sam kakav sam, ja se sa svojih 50 i nešto godina neću mijenjati', odgovorio je Bandić.

>> Bandić: Socijalna pravednost je kičma prijedloga proračuna

>> U Zagrebu odzvonilo jeftinim vrtićima. Uskoro za državni i 2.000 kuna!

>> 'Dok je SDP na vlasti vrtići u Zagrebu neće poskupiti'

Bandić je ponovio da je osnova ovog prijedloga proračuna socijalna osjetljivost te da se teret krize i recesije mora ravnopravno raspodijeliti. Dodao je kako se može raspravljati o skali plaćanja, ali ne i o imovinskom cenzusu, koji je 'kičma' proračuna.

'Je li se vi pravite toša?'

'Ja se vama divim, je li se vi pravite toša, niste me dobro čuli da kiša pada? Ja ne ulazim u genezu kad se govori zašto je to tako, postoji stvar na koju nismo mogli utjecati', odgovorio je Bandić na upite zastupnika dodajući kako su se tijekom godina smanjila sredstva proračuna.

Gradonačelniku su u aktualnom satu ukazali na problem zloupotrebe invalidskih parkirnih mjesta. 'Moram reći da sa zatečen, molim nadležni ured da reagira ako se rade zlouporabe na mjestima za invalide', rekao je Bandić. 'Normalan čovjek koji je uravnotežen to ne smije napraviti, molim nadležni ured da hitno reagira ako se netko parkira na invalidno mjesto', dodao je.

'To je kao da radite biskvit pa stavite previše praška'

Zastupnica Danira Bilić postavila je pitanje o zbrinjavanju mulja koji nastaje pročišćavanjem otpadnih voda. Bandić je rekao da se očekuje još ponuda na tom natječaju, a da je jedino rješenje termička prerada. 'Molim vas da svi odemo tamo da vidite da kipi, to je kao da radite biskvit i stavite previše praška pa vam ide preko posude van', slikovito je rekao Bandić.

Zastupnici su postavili pitanje koji su razlozi da Grad Zagreb ima samo dva vrtića koji imaju dvosmjenski rad. 'Sustav predškolskog odgoja u Zagrebu je najbolji u Hrvatskoj i najjeftiniji u Hrvatskoj. Mi plaćamo vrtić 200 kuna, ali morat ćemo to drugačije raspodijeliti, kao što je navedeno u prijedlogu proračuna', rekao je Bandić.

'Jedan dio Zagrepčana zarađuje za život prodajući dronjke'

Zastupnik Tomislav Babić postavio je pitanje o ilegalnoj trgovini na trgovima, križanjima i tržnicama.  'Tamo se prodaje svašta, od čarapa, šatora i bijele tehnike. Komunalni redari bi to trebali rješavati, iako nemaju s čim. Što ćete poduzeti, može li se uopće nešto poduzeti da se to riješi?', upitao je Babić.

'Neki mi šapću da tu treba biti fleksibilan jer jedan dio Zagrepčana zarađuje za život prodajući dronjke po ulicama. Zna se tko može prodavati na otvorenom prostoru, a ponekad zažmirimo upravo zbog egzistencijalnog faktora jer netko živi od toga što zaradi u dva dana', rekao je Bandić.

'Velesajam je živ cijelu godinu, ali je broj izlagača u padu'

Zastupnik Jasen Mesić dotaknuo se gubitaka Zagrebačkog velesajma i izgradnje kongresnog centra. 'Ključni problem je smanjenje prihoda, sajamska aktivnost je u padu i prihodi su značajno manji nego prije. Velesajam živi cijelu godinu, no broj izlagača je u padu. Također, Velesajam zbog položaja ima velike troškove', odgovorio je predsjednik uprave Zagrebačkog holdinga, Ivo Čović te je dodao da je Velesajam jedna od potencijalnih lokacija za kongresni centar.

Bernardić: Make it or leave it

SDP-ov Davor Bernardić naveo je neke probleme Grada Zagreba. 'Model rasta i ulaganja postao je neodrživ. Zagreb će morati ulagati u otvaranje novih radnih mjesta, proizvodnju i konkurentnost. Nije svejedno kako će građani živjeti i gdje će raditi. Nemojmo javnim novcem financirati neproduktivnost, stanogradnju', rekao je Bernardić.

Bernardić je istaknuo kako je zahvaljući pritisku iz Skupštine ovogodišnji gradski proračun smanjen za 15 posto, što je trebalo učiniti i na državnoj razini.

'Vrtić je u gradskoj politici u cijeloj Hrvatskoj u Zagrebu bio najjeftiniji i od toga nitko ne bježi. To je model pravednosti koju treba ponuditi. Nema potrebe za izborima zbog te stavke. Make it or leave it', dodao je Bernardić nakon čega je uslijedio val replika.

'Sreća je da Bandić nije imao Šukerove ovlasti'

'Prijedlog proračuna je rezultat loše i rastrošne politike Bandića i SDP-a. Vi ste donijeli odluku da se svi voze besplatno i bila vam je dobra za lokalne izbore', rekla je Margareta Margetić.

'Teško da bi Bernardić mogao napisati strategiju o bilo čemu kad svakih šest mjeseci mijenja stavove. Što se čudimo da je stategija razvoja Zagreba propala', rekao je HDZ-ov Jasen Mesić.

'Pozivam Bernardića da u interesu građana sa kolegama iz kluba napravi ono što su napravili u Saboru, a to je da tijekom glasovanja izađu iz skupštine', rekao je Stanko Gačić.

Mesić: Ako se dobro radi ne treba vam promidžba

'Tragedija je da ćete vi i dalje govoriti da mi nismo u pravu, no kako vrijeme odmiče pokazuje se da nismo u pravu', rekao je Mesić Bernardiću. 'Za vrtiće i jaslice, za jednu prosječnu plaću je povećanje od četiri puta, a moglo se prebaciti na druge stavke, recimo, u uredu za promidžbu. Ako se dobro radi onda vam ne treba toliko promidžbe', dodao je Mesić.

Zastupnik Meić je komentirao izjavu HSS-ovog zastupnika Vuletića koji je pohvalio 'hrvatsku Vladu koja je sjajno reagirala na recesiju' te je to nazvao neistinom. 'S druge strane imamo sreću da Bandić nije imao zakonske mogućnosti kao ministar Ivan Šuker', rekao je Meić.

Priča o magarcu i židovska psovka

'Ključni problem je meni ispričala moja baka, o magarcu koji sve manje jede dok ne ugine', rekao je zastupnik Velimir Srića. 'Građani nisu glupi da ne znaju da treba podnijeti teret krize, samo osjećaju da prijedlog nije pravedan. Oni koji su slagali proračun bili su izloženi židovskoj psovci 'dao bog da imao pa nemao', dodao je Vuletić.

'Treniranje strogoće na djeci je poslano na krivi način, jedan dio srednje klase čita da neće imati mirovine jednoga dana, da su pale porodiljne naknade te da se učetverostručuje plaćanje vrtića', zaključi je Srića.

Šprem: SDP se ne boji izbora

Predsjednik skupštine Boris Šprem osvrnuo se na moguće izbore u slučaju 'pada' gradskog proračuna. 'Ne boji se SDP izbora, ali građani ne žele izbore u skupštini, što su pokazala istraživanja. Molim vas da to izbjegnemo ako možemo pa da pokušamo donijeti proračun na zadovoljastvo svima', rekao je Šprem.

Zastupnica Morana Paliković-Gruden rekla je da recesija u životu političara ponekad nije loša jer se tako mora malo zamisliti i opravdati javna politika. 'Proračun koji smo dobili je izazivački jer ga ne možemo prihvatiti, a kad bi ga prihvatili odrekli bi se svojih politika', rekla je Gruden.

'Mama bi dala da ima, ali mama nema. Zašto mama nema?'

Nakon stanke za ručak s izlaganjem je nastavio SDP-ov zastupnik Jurica Meić koji si je dao zadatak podići energiju zastupnicima. 'Prva tema o kojoj ću govoriti je o mami. Gradonačelnik je govorio 'mama bi dala da ima, ali mama nema'. Ključno je pitanje zašto mama nema.?', rekao je Meić.

'Mama nema jer je, dok se proračun punio, ta ista mama dijelila i onima kojima treba i kojima ne treba, na snazi je bila populistička politika. Sada kad mama nema, nikome ne da ništa', rekao je Meić te je Bandićevu politiku uspoređivao s mahanjem 'sjekirom'.

'Gradonačelnik je rekao da nema novaca za luftbremzere, a to znači da je do sada bilo i da je potpisivao svakome. I opet je zamahnuo sjekirom i više nema', nastavio je Meić.

Bandić kao 'Milan the babykiller'

'Kada bi naš gradonačelnik bio blagoslovljen djetetom predškolskog uzrasta onda ne bi plaćao. On prizna da ima, a o tome svjedoči 120. dijete kojemu je bio kum. Sam za sebe kaže da je naveće prokletstvo imati, a ne smijete to pokazati', rekao je Meić

Nakon Meića na red je došao zastupnik Dan Špicer koji je, govoreći o situaciji s vrtićima, predložio nadimak za gradonačelnika Bandića, 'Milan the babykiller'. Špicer je zbog toga dobio opomenu od predsjednika Skupštine.

Bandić: Ubi me prejaka reč

Na kraju pojedinačnih rasprava Bandić je započeo svoje očitovanje citiranjem srpskog pjesnika Branka Miljkovića. 'Ubi me prejaka reč', citirao je Bandić te postavio zastupnicima pitanja 'zašto lažemo, gdje to živimo, zašto se građanima ne govori minimum istine'.

'Mislite da bi me ovih 11 godina ljudi birali jer sam najljepši i najpametniji? 100 posto ima ljepših i pametnijih', rekao je Bandić i ponovio kako mu je jedan medij stvorio probleme sa suprugom. 

'Ja dođem doma, supruga sjedi za stolom na internetu, ona meni kaže 'ti mene lažeš, na portalu piše da ćeš doći, nisi bio', a ja se oznojio plešući Rokam mandoljin s prijateljima Albancima, to su moji prijatelji', rekao je Bandić.

'Zamislite dokle seže ljudska paranoja. Ja sam tužan, nesretan jer živimo u takvom društvu. I taj portal i danas funkcionira, a ja sa svojim suprugom ne razgovaram već šest dana', požalio se Bandić. 'Mi možemo različito misliti oko nekih stvari, ali zadržimo minumum dostojanstva. Nije Holding i gradska izvršna vlast sveta krava', dodao je.

Bez konačne odluke, donesen zaključak o korekcijama

Zastupnici nakon rasprave nisu donijeli konačnu odluku o proračunu, koji između ostalog, obuhvaća pitanje vrtića. Njih 35 podržalo je zaključak rasprave prema kojem će se do 2. čitanja uvesti korekcije u prijedlog gradskog proračuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene