Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvoreno pismo gradonačelnika

Bandić kao 'sin BiH': Nad Hrvatima se provodi institucionalno nasilje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je u otvorenom pismu javnosti BiH i Hrvatske upozorio na institucionalno nasilje nad hrvatskim narodom u BiH izrazivši ogorčenje i žaljenje zbog ponašanja SDP-a BiH i njegovih koalicijskih partnera.

Smatra kako se time Hrvate svodi na status nacionalne manjine, a budućnost BiH dovodi u pitanje, dok je potporu za izlazak iz takve situacije dao koaliciji HDZ BiH i HDZ 1990.
'Sa žaljenjem moram ustvrditi kako se - zahvaljujući političkoj uskogrudnosti i nepromišljenosti lidera SDP-a BiH i njegovih koalicijskih partnera - pred našim očima urušava godinama stvarano povjerenje među narodima, Hrvate se svodi na status nacionalne manjine, a budućnost Bosne i Hercegovine dovodi u pitanje', naveo je Bandić u otvorenom pismu i naglasio kako je BiH i hrvatska zemlja te da je nezamislivo njezino funkcioniranje bez sudjelovanja legalno izabranih predstavnika sva tri naroda.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

>> Pusić: Hrvatska ne treba odlučivati o BiH

Put ka kaosu

Bandić smatra da bez stvaranja institucionalnog okvira za punu i istinsku ravnopravnost triju konstitutivnih naroda, nema stabilne i demokratske BiH, niti perspektive za njezine građane. 'A sva privremena rješenja, utemeljena na ignoranciji, preglasavanjima ili drugim oblicima zloporabe institucija, mogu voditi daljnjem kaosu i blokadi života u ovoj izmučenoj državi. Zato je krajnje vrijeme da oni koji imaju veću političku moć, pokažu i više odgovornosti, mudrosti i otvorenosti za težnje i potrebe druga dva naroda', dodao je.

'Nažalost', napominje, 'svjedoci smo da umjesto toga 'najjača stranka' nudi zatvaranje u ideološki rov i zauzimanje stranačko-interesne busije, u kojoj nema volje ni želje za kompromisima i traženjem pravednih rješenja'. 'Takvo ponašanje, uči nas povijest, moglo bi biti početak kraja ovakve Ovim putem izražavam punu potporu svim ljudima dobre volje koji rade na iznalaženju rješenja za izlazak iz ove situacije te koaliciji HDZ BiH i HDZ 1990. da ustraju u pravednoj borbi Bosne i Hercegovine', naveo je i izrazio ogorčenost i žaljenje zbog ponašanja SDP-a BiH na čelu sa Zlatkom Lagumdžijom te njegovih koalicijskih partnera, koji su, ocjenjuje, tim činom pokazali kako im je komadić vlasti važniji od budućnosti Federacije, cjelokupne BiH i vlastitih naroda.

'Hrvatski sin BiH'

'U uvjerenju da će akteri te krize shvatiti pogubnost svojih poteza i započeti provoditi odgovorniju politiku, te da će se međunarodna zajednica poštenije i pravednije zauzeti u zaštiti prava hrvatskoga naroda, ovim putem izražavam punu potporu svim ljudima dobre volje koji rade na iznalaženju rješenja za izlazak iz ove situacije te koaliciji HDZ BiH i HDZ 1990. da ustraju u pravednoj borbi', naveo je.

Bandić je istaknuo i kako je otvoreno pismo hrvatskoj i BiH javnosti uputio kao 'hrvatski sin Bosne i Hercegovine, osvjedočeni prijatelj te države i svih njezinih građana, bez obzira na njihovu nacionalnost ili stranačku pripadnost, te čovjek kojemu je stalo do poštenja i pravednosti', a zbog ignoriranja volje birača i institucionalnog nasilja koje se provodi u BiH nad hrvatskim narodom. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene