Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O Mađarskoj

'Ovakvo postupanje s ljudima koji bježe od rata je neprihvatljivo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ban je podsjetio da je za 30. rujna u New Yorku sazvao sastanak na visokoj razini o odgovoru na izbjegličku krizu.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon je u srijedu ocijenio "neprihvatljivim" postupanje mađarskih snaga reda s migrantima.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović ogorčen postupkom vlade Milanović o glasanju protiv UN-ove rezolucije o Gazi: "Plenković je hrvatsku diplomaciju pretvorio u službu svojih poslušnika" Ilustracija Umrli ili nestali Mediteran je grobnica: Više od 2500 ljudi izbrisan je gotovo svaki trag, željeli su samo jedno

"Ogorčen sam načinom kako se postupa s izbjeglicama i migrantima, to je neprihvatljivo", rekao je glavni tajnik UN-a na konferenciji za novinare. On je odgovarao na pitanje o sukobima s migrantima mađarskih snaga reda koje su ih pokušale spriječiti da prijeđu granicu.

UŽIVO: Izbjeglice ulaze u Hrvatsku

Više desetaka migranata je uspjelo u srijedu početkom večeri ući na mađarski teritorij iz Srbije. Mađarska vlada je obznanila da je 20 policajaca ozlijeđeno u tim sukobima. Ban je podsjetio da je posljednjih dana kontaktirao s nekoliko europskih čelnika, među kojima s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, pobornikom tvrde linije prema migrantima, kako bi naglasio "potrebu rješavanja tog problema uz poštivanje međunarodnih konvencija o izbjeglicama i humanitarnih zakona".

Dodao je da mu je Orban rekao da će postupiti najbolje što može. Glavni tajnik UN-a je ponovo rekao da se "s osobama koje bježe od rata i progona, mora postupati suosjećajno, te da im treba pružiti pomoć i zaklon, iako sve zemlje suočene s tom krizom imaju unutrašnjih problema". Naglasio je da je to poruka koju ponavlja čelnicima Europe i Azije.

Skupina agresivnih migranata ne prestaje napadati policiju kamenjem

Ban je ranije zahvalio zemljama koje graniče sa Sirijom (Jordan, Libanon, Turska) koje su primile stotine tisuća Sirijaca koji bježe od rata. On je također pozdravio čelnike i državljane iz nekoliko drugih zemalja, među kojima su Njemačka, Švedska i Austrija koje su otvorile vrata i dokazale solidarnost. "Zahvalan sam na financijskoj darežljivosti brojnih zemalja, posebice Velike Britanije i Kuvajta", dodao je.

Ban je podsjetio da je za 30. rujna u New Yorku sazvao sastanak na visokoj razini o odgovoru na izbjegličku krizu kako bi bila djelotvoran, suosjećajan i utemeljen na ljudskim pravima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene