Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kurban-bajram

Bajram u Zagrebu: Razvoj muslimana u Hrvatskoj primjer za Europu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svečanost obilježavanja Kurban-bajrama, „praznika koji potiče na solidarnost, razumijevanje i zbližavanja“, održana je večeras u Islamskom centru u Zagrebu u nazočnosti najviših predstavnika političkog života Hrvatske, vjerskih zajednica i diplomatskog zbora u Hrvatskoj.

Sudionici svečanosti izrazili su poruku da je zajedništvo u različitosti moguće te da je Hrvatska prihvatljiv model suodnosa islama i zapada, odnosno kršćanstva i za istok i za zapad. Također, osudili su nasilje u svijetu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iako je nedovršen Riječki muslimani proslavili kurban-bajram u Islamskom centru Slika nije dostupna Radost, mir, solidarnost Kardinal Bozanić čestitao Kurban Bajram

Islamska zajednica dodijelila je hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću priznanje za doprinos jačanju vjerskih sloboda u Hrvatskoj.

Josipović je kazao da je Islamska zajednica u Hrvatskoj iskreno okrenuta ustrajnom radu na dobru svoje domovine.

Ona je među muslimanima i nemuslimana u regiji i Europi postala neka vrsta simbola, koji poručuje da su različitost i zajednišvo mogući i dobri, kazao je Josipović.

Prvi je dan ramazanskog Bajrama

Izrazio je nadu da da će Islamska zajednica nastaviti zauzimanje za ljudske i demokratske vrijednosti i da će biti na putu međureligijskih inicijativa za vjerska ali i za praktična životna pitanja.

Predsjednik Sabora Josip Leko kazao je da i ovaj primjer večeras pokazuje da živimo u slobodi i uvažavanju, a da su muslimani dali veliki doprinos razvoju Hrvatske, i „više nego što se moglo očekivati“.

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Aziz ef. Hasanović izrazio je zadovoljstvo položajem i razvojem zajednice u Hrvatskoj te pozvao sudionike da svi zajedno pošalju sliku zajedništva i uvažavanje, te osude zlodjela koja se događaju u ime islama u svijetu.

Muftija Hasanović predložio je inicijativu koja bi ponudila Europi da prihvati model rješavanja islamskog pitanja u Hrvatskoj, te da se jednako tako traži položaj za kršćane u islamskom svijetu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene