Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za osam dana

Što će odluka Arbitražnog suda zapravo značiti za Sloveniju, ali i Hrvatsku?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za osam dana Arbitražni sud u Haagu reći će što misli o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije. Njima nije bitno što je iz te arbitraže Hrvatska izašla i što je službena odluka ne zanima. Što će odluka Arbitražnog suda, kakva god ona bila, zapravo značiti za Sloveniju, ali i Hrvatsku?

Arbitražni sud u Haagu za osam dana donosi presudu o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije, nevezano s time da je Hrvatska iz te arbitraže odlukom Sabora izišla

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić reagirao i slovenski premijer Novi Vučićev skandal, brutalno izvrijeđao Slovence: "Odvratni su, nikad im se neću ispričati" Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari"

"Uopće neću spekulirati kakva će biti, ona za nas ne postoji. Imamo odluku Sabora da RH izlazi iz postupka arbitraže s obzirom da je on nepovratno kompromitiran", izjavila je Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica RH.

Miro Cerar, slovenski premijer kaže: "Slovenija će, kako smo se i obvezali, odluku suda poštovati, a isto očekujem i od susjedne države Hrvatske."

Hrvatska se ne zamara kakva god odluka bila, bilo da ona znači oduzimanje teritorija ili priznavanje našeg zahtjeva, mi ju nećemo poštivati. Mi imamo svoju istinu.

"Slovenska strana nema nikakvih mogućnosti implementiranja odluke Arbitražnog suda koji za nas nije važeći", kaže Miro Kovač, bivši ministar vanjskih poslova. Čak i kada bi odluka bila povoljna za Hrvatsku.

Slovenija očekuje da će Hrvatska ipak poštivati odluku kao članica Unije, NATO-a, ali i Ujedinjenih Naroda.

"Nemojmo zaboraviti da je sporazum nastao pod okriljem Europske komisije pod švedskim predsjedanjem i da je Slovenija maknula svoje prigovore, a Hrvatska postala članicom Europske Unije", podsjeća Karl Erjavec, slovenski ministar vanjskih poslova.

"Vlada je jednostavno trebala jednim običnim dopisom obavijestiti glavnog tajnika UN-a, koji bi tada po službenoj dužnosti bio dužan pokrenuti postupak mirenja", kaže Peđa Grbin, saborski zastupnik. Koji bi, bio neuspješan, a sporazum o arbitraži, prestao bi vrijediti.

"Mi smo sve napravili, a takve male, sitne pokušaje poena već smo davno razjasnili na saborskoj raspravi", kaže Andrej Plenković, predsjednik Vlade. I on podsjeća da je Sabor odlučio izaći iz procesa. Spor oko granice ostaje, kao i pitanje, kako će i kada biti riješen.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene