Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prognozira se crni rezultat

Nastavlja se muka oko Ine: "Dobrog rješenja nema, no najmanje loša je nagodba"

INA - težak izazov za Vladu (Foto: Dnevnik.hr) - 2
INA - težak izazov za Vladu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija INA - težak izazov za Vladu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 INA - težak izazov za Vladu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr INA - težak izazov za Vladu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 INA - težak izazov za Vladu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Odgovor iz Ministarstva financija i Ministarstva zaštite okoliša i energetike INA - težak izazov za Vladu (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr INA - težak izazov za Vladu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 INA - težak izazov za Vladu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 INA - težak izazov za Vladu (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Galerija 1/5 >>
Plan za Inu težak je izazov za Vladu premijera Plenkovića. Izgubljenu arbitražu u tužbi protiv Mađara nije uspio osporiti, a prognozira se crni rezultat spora u Washingtonu. Ni gotovo godinu dana od najave, Plenković nije pronašao rješenje za reotkup Ininih dionica od MOL-a.

Argumenti za osporavanje izgubljene arbitraže u Ženevi, priznali su u Vladi, nisu bili dovoljni. I uvjeravali su da taj gubitak ne bi trebao štetiti drugom sporu - onom u Washingtonu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna STARI RATOVI ''Plenkovićeva slamka spasa'': Todorić otkrio što bi mogao biti razlog Marićeva odlaska iz Vlade Slika nije dostupna Pobijat će arbitražnu odluku Vlada i dalje ne želi objaviti cijelu presudu izgubljene arbitraže u slučaju INA-MOL

"Drugi postupak je u tijeku i u tom drugom postupku vlada RH čini sve da našim argumentima ospori zahtjeve MOL-a", rekao je Tomislav Ćorić prije nešto više od tjedan dana.

Zapinje, čini se, i s planom reotkupa dionica Ine. Još ljetos su najavili natječaj za konzultante, no, još nije ni raspisan.

U vezi tog natječaja stigao je odgovor iz Ministarstva financija i Ministarstva zaštite okoliša i energetike:

"Priprema potrebne dokumentacije za provedbu javnog poziva je u završnoj fazi...", stoji u izjavi ministarstava.

Dobrog rješenja nema, no nagodba je najmanje loša

U plan Vlade da Ina postane samostalna kompanija ne vjeruje previše naftni stručnjak Davor Štern. Bliži je opciji da se postigne dogovor s Mađarima ili pronađe strateški partner. Kao one koji su zainteresirani za MOL-ove dionice Ine, spominju se ruski Rosnjeft, ali i zapadne tvrtke.

"On bi morao biti svakako kvalitetan, općeprihvatljiv za EU, za naše partnere u Americi i eventualno ako će to biti Rusi da se na nivou MOL-a jer za početak Hrvatska ne prodaje dionice, nego MOL prodaje dionice", rekao je Davor Štern

MOL o svemu šuti, pozivaju se tek na ranije iznesen stav da očekuju potez hrvatske Vlade. Stručnjak za trgovačko pravo Dominik Vuletić kaže dobrog rješenja nema, no najmanje loša je nagodba.

"Kad bi se uspio postići neki ukupni dogovor između RH, MOL-a i strateškog investitora, kojeg god, moguće je da bi unutar tog ukupnog dogovora bio i dogovor oko ovog konkretnog arbitražnog postupka kojeg je MOL pokrenuo u Washingtonu protiv RH i to bi možda bilo najmanje loše od svih ponuđenih loših rješenja u ovom trenutku", objasnio je Dominik Vuletić.

Izgledi da Hrvatska dobije arbitražni spor u Washingtonu, kaže, nisu veliki. Oporba prigovara da je Vlada spora u traženju rješenja i konzultanta.

"Vjerojatno i zbog činjenice da se pojavljuju neki drugi glasovi o tome da bi recimo neki drugi investitori poput Rosnjefta napravili to umjesto države Hrvatske", kaže Branko Grčić.

Iz HNS-a pak odgovaraju da je Vladin plan odgovorno voditi taj osjetljiv proces. Arbitraža u Washingtonu uvjeravaju na taj proces neće utjecati, jer se, kako navode, očekuje da će završiti prije same arbitražne presude.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene