Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poslodavci Dalmacije poručuju

Apel: Dalmacija više ne može čekati!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poslodavci, arhitekti i sindikat Dalmacije poručuju kako su investicije i nova radna mjesta glavni prioritet te da prostorni plan mora biti usvojen ove godine.

Predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca iz Dalmacije, Društva arhitekata Splita te regionalni povjernik Hrvatske udruge sindikata u potpunosti podržavaju postojeći Prijedlog prostornog plana Splitsko – dalmatinske županije koji generira investicije i omogućuje daljnji gospodarski razvoj Dalmacije. Na današnjoj konferenciji za medije uputili su stoga zajednički apel nadležnim ministarstvima, javnim poduzećima i svima onima koji sudjeluju u proceduri konačnog usvajanja Plana, upozoravajući na važnost njegovog hitnog usvajanja, kao preduvjeta za realizaciju projekata koji će u budućnosti otvarati nova radna mjesta u Županiji.

Pročitajte i ovo Tuča u Splitu Snijeg na Dinari Jako nevrijeme pogodilo Dalmaciju: Pijavica na Šolti, tuča zabijelila Split Screenshot U 3:50 sati Usred noći potres pogodio Dalmaciju: "Bome je treslo"

>> Sve gora situacija: Još malo pa će na burzi biti čak 350.000 nezaposlenih

Bitka za radna mjesta i povećanje zaposlenosti u Dalmaciji koja broji oko 45 tisuća nezaposlenih više se ne može odgađati. Plan je temelj novih investicija, rasta gospodarstva i novih radnih mjesta. Nitko ne spominje srž Plana o energetskom potencijalu Dalmacije, nema ni riječi o novim izvorima energije i prilikama koje Plan pruža našoj županiji. Dalmacija postaje energetski neovisna', rekao je predsjednik HUP-a Podružnica Dalmacija, Hrvoje Marušić.

Predložene izmjene Plana koje predstavljaju razvojnu platformu prostora i gospodarstva složno podržavaju i arhitekti. 'Plan će spriječiti odljev investicija iz Dalmacije. Kod nas nitko normalan ne ulaže zbog birokracije, stoga upozoravam na važnost instrumenata za brzu primjenu', istaknuo je predstavnik Društva arhitekata Splita, Jurica Jelavić.

Potpisnici apela zajednički su upozorili i na neodgovorne istupe pojedinaca u medijima, istaknuvši kako bez ikakvih argumenata te iz čistog egzibicionizma manipuliraju medijima. 'Uvijek se radi o pojedinačnim interesima, bez ulaženja u srž Plana. Voda nam je do grla, nije vrijeme za samopromociju nauštrb javnog interesa. Pričajmo argumentirano o Planu', zaključio je Marušić.

>> Hoće li ovo spasiti Dalmaciju?

Konferenciji su prisustvovali i Niko Mrčić, čelni čovjek županijskog Zavoda za prostorno planiranje i Marijo Radevenjić, pročelnik Upravnog odjela za prostorno planiranje. 'Konstantno slušamo da izmjene Plana vode k betonizaciji, a niti jedan novi kvadrat nije predviđen. Sve su izmjene u okviru postojećeg kvantuma hektara, s tim da smo prvotno planirani izgradivi prostor i smanjili za 16 hektara', kazao je Mrčić te naglasio da od 90 postojećih turističkih zona, tek pet njih ima izrađene urbanističke planove.

Potpisnici apela pozvali su uključene u proceduru da se svi zajedno izdignu iznad dnevno političkih ili ideoloških prepucavanja jer usvajanje Plana je prilika za strateški gospodarski razvoj Dalmacije, a svaka investicija i svako novo radno mjesto u Županiji su itekako dobrodošli u ova krizna vremena.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene