Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ambiciozni projekti

Hoće li ovo spasiti Dalmaciju?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ostvare li se neki od predviđenih projekata za ulaganje u Splitsko-dalmatinsku županiju, u tu bi se regiju mogle sliti velike količine novca i otvoriti nova radna mjesta.

Ulaganje u prometnu infrastrukturu, eksploataciju mineralnih sirovina, turističke zone, solarne i vjetroelektrane, plinske mreže, ali u ulaganje u sportsko-rekreacijske centre i centre za vodene sportove. Čak trinaest lokacija predviđeno je za izgradnju golf terena - sve je to samo dio najperspektivnijih projekata.

Pročitajte i ovo Ilustracija Istraga Akcija USKOK-a u Splitu, pod istragom tri osobe Novčanica od 50 eura 50 eura Nasjela na lažne eure: Policija podsjeća kako ih prepoznati

Naime, Splitsko-dalmatinska županija konačno će dobiti temeljni dokument za prostorno uređenje Splita, otoka i Zagore, piše Slobodna Dalmacija. Iako su mnogi već projekt kritizirali misleći kako će se njime pogodovati bogatim financijerima, a ne građanima, iz Zavoda za prostorno uređenje Splitsko-dalmatinske županije tvrde upravo suprotno. 'Nije istina da ćemo betonirati obalu i otoke i da smo sve podredili 'velikim' igračima', kaže Niko Mrčić iz Zavoda za prostorno uređenje.

U tom su planu navedeni najperspektivniji projekti koji bi u ovo područje mogli donijeti nova radna mjesta, a time i povećanje standarda života stanovnika Splitsko-dalmatinske županije.

>> U pogonima splitske željezare ponovno vruće bučno i radno!

Planiraju se i nove zaobilaznice, ali i izgradnja jadranske željezničke pruge s čvorom u Dugopolju te izgradnja novog željezničkog pravca prema BiH, nove zračne luke Šestanovac i izgradnja tzv. 'vodenih aerodroma' za prihvat hidroaviona u Gradskoj luci Split, u Starom Gradu na Hvaru, Visu te splitskim Divuljama.

Prema ovom planu Splitsko-dalmatinska županija će dobiti 13 novih luka, trima postojećima će biti povećani kapaciteti, a pet postojećih će biti ukinuto. Uspostavit će se 23 nove turističke zone, a ukinut će se njih 24. 'Turističkih zona je manje nego li ih je prije bilo, ali je važno napomenuti da smo potencijalnim investitorima ponudili jako puno tih zona. Ovaj plan će se revidirati opet za 15 godina i onda ćemo odlučiti hoćemo li graditi još zona ili ćemo reći da je dosta', kaže Mrčić.

Trebalo bi se izgraditi i devet velikih centara za otpad te uspostava zona marikulture i ribarske infrastrukture.

Ostvari li se samo dio ovih najavljenih projekata u Dalmaciju bi se mogle sliti milijarde kuna. Ovaj bi plan doista mogao promijeniti Dalmaciju, no kritičari kažu kako treba pričekati i vidjeti hoće li te promjene biti nabolje ili nagore.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene