Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DRAMATIČNO OBRAĆANJE JAVNOSTI

Vidaković poderala nacrt nagodbe: "Gospoda vjerojatno neće imati ugodne blagdane"

Ante Ramljak i Marica Vidaković (Foto: Dnevnik.hr)
Ante Ramljak i Marica Vidaković (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Obraćanje javnosti nakon višesatnog sastanka Agrokora i dobavljača (Foto: dnevnik.hr) Obraćanje javnosti nakon višesatnog sastanka Agrokora i dobavljača (Foto: dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Ante Ramljak (Foto: Dnevnik.hr) Ante Ramljak (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Ante Ramljak i Marica Vidaković (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Sastanak je uslijedio nakon jučerašnje najave da će se formirati potpuno nova, umanjena grupa na koju će se prenijeti zdravi dio operativnog poslovanja i dio duga. "Sve što ostane na staroj strukturi, praktički će se otvoriti stečajevi i likvidacije tih kompanija", rekao je jučer Ramljak.

Izvanredna uprava Agrokora sastala se danas s nedavno osnovanom Udrugom dobavljača Agrokora. Nakon sastanka, koji je trajao četiri sata, medijima se prvo obratila Marica Vidaković, prokuristica Kraša, koja je kazala kako Vjerovničko vijeće nije jučer dalo zeleno svjetlo na plan nagodbe, odnosno budućeg razvoja Agrokora. "Mi smo taj plan vidjeli tek danas. Ranije nam je predstavljena tek skica. Gospoda vjerojatno neće imati ugodne blagdane, barem ne sa strane dobavljača", kazala je i poderala spis nagodbe.

Pročitajte i ovo Nagodba u Agrokoru dovedena u pitanje (Foto: Dnevnik.hr) Preostalo još 48 dana Grčevita borba oko nagodbe u Agrokoru: "Ulog je prevelik, sva imovina nije dovoljna da se isplati cijeli dug" Slika nije dostupna Kronologija krize Od pada Vlade do ulaska ruskih banaka u Agrokor: Godina velikih turbulencija u najvećem hrvatskom koncernu

Zatražila je jednak tretman za sve sudionike i dobavljače svih tvrtki unutar koncerna. Na pitanje u čijem je interesu ovakva nagodba kakva je jučer prezentirana, kazala je kako ne želi o tome spekulirati. Navela je kako sigurno neće odstupiti od pozicije koju zastupa u Vjerovničkom vijeću. 

Ante Ramljak i Marica Vidaković (Foto: Dnevnik.hr) Obraćanje javnosti nakon višesatnog sastanka Agrokora i dobavljača (Foto: dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

"Moramo se dogovoriti o pravilima po kojima će se poslovati. Po ovim pravilima nećemo raditi. Interes dobavljača jest zaštititi lanac opskrbe. Ovo je jedinstven zakon i ne odnosi se različito na različite vjerovnike", kazala je Vidaković. Naglasila je kako traže već danas poslijepodne novi sastanak s izvanrednim povjerenikom i njegovim timom. "Zbog toga što je netko u ovom materijalu prejudicirao da je nagodba gotovo pa riješena, došlo je do ovoga danas", kazala je Vidaković pokazujući na tekst nagodbe.

"Ovdje treba još jako puno usuglašavanja i promjena, oni će imati puno posla tijekom blagdana ako to žele predstaviti sudu u siječnju", dodala je Vidaković. "Koristit ćemo najjače adute koje imamo, najjače", istaknula je prokuristica Kraša. Dodala je i kako će predsjednik Udruge dobavljača Agrokora Marin Pucar govoriti s pozicije dobavljača. 

Ramljak: "Na kraju ćemo vidjeti kako će koji dobavljači proći"

Nakon nje pred novinare je izašao Ante Ramljak. Kazao je kako su dobavljači iskazali nezadovoljstvo naagodbom te da će tijekom idućih dana morati dalje razgovarati. "Na kraju ćemo vidjeti kako će koji dobavljači proći. Od samog početka razgovaramo, pokušavamo pronaći neka kompromisna rješenja." Na pitanje da pojasni model po kojem različiti dobavljači imaju različit status Ramljak nije izravno odgovorio, već je samo kazao kako će se razgovarati i dalje te pokušati naći neko rješenje.

Ante Ramljak i Marica Vidaković (Foto: Dnevnik.hr) Ante Ramljak i Marica Vidaković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Kazao je i da im se može dati ukupni iznos odobrenih potraživanja "pa neka onda oni to između sebe raspodijele kako misle da treba". Ponovio je kako je Vjerovničko vijeće vidjelo nacrt prijedloga nagodbe. Na pitanje što misli zašto je njegova nagodba bolja od stečaja, kazao je: "A što mislite, koliko bi u stečaju dobavljači dobili?"

Podsjetimo, Ante Ramljak, Vladin povjerenik za Agrokor, jučer je predstavio Agrokorov plan za budućnost i najavio kako, nažalost, dioničari vjerojatno "u potpunosti gube vrijednost svojih dionica".

Pojasnio je kako će se formirati potpuno nova, umanjena grupa na koju će se prenijeti zdravi dio operativnog poslovanja i dio duga. "Sve što ostane na staroj strukturi, praktički će se otvoriti stečajevi i likvidacije tih kompanija", rekao je jučer Ramljak.

Jutros je Zagrebačka burza (ZSE) privremeno obustavila trgovanje dionicama tvrtki iz sastava Agrokora. Zabrana trgovanja trajat će "do objave javnosti informacija o okolnostima vezanim uz nacrt strukture nagodbe vjerovnika".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene