Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gotovina na Alki

VIDEO 'Ja sam bivši vojnik, a sada ribar!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo 300 godina u Sinju se održava tradicionalna Alka. Posjetitelji iz svih krajeva svijeta i ove su godine došli uživati poznatom alkarskom nadmetanju.

Među uzvanicima je ove godine uz predsjednika Republike Hrvatske Ivu Josipovića i general Ante Gotovina sa suprugom Dunjom.

Pročitajte i ovo Ante Gotovina Bivši general Ante Gotovina o vojnom roku: "To je dobro za svakog, a i nikad ne znamo što nas čeka sutra" Ante Gotovina - 4 POSJET SISKU Ante Gotovina snimljen u javnosti nakon dugo vremena: Pogledajte tko mu je pravio društvo

Prije polaska na trkalište u velebnim Alkarskim dvorima održan je tradicionalni vojvodin prijem na kojem je sudjelovao predsjednik Ivo Josipović. Hrvatskom generalu Anti Gotovini uručena je povelja počasnog člana Viteškog alkarskog društva i počasnog građanina Sinja.

>> Znate li koliko je stara tradicija sinjske alke?

>> Svi znaju za Alku, no jeste li znali ovo..

>> Sinj: Završena Sinjska alka, slavodobitnik Ante Zorica

Predsjednik VAD-a Stipe Jukić je, predajući generalu Gotovini povelju počasnog člana tog društva, istaknuo kako se ta povelja dodjeljuje 'junaku Domovinskog rata u znak zahvalnosti za veliki doprinos u poticanju domoljublja i slobodarskog duha koji je posebno došao do izražaja u ostvarenju stoljetnog sna hrvatskog naroda - slobode, samostalnosti i demokracije'.

'Generale hvala Vam na svemu', rekao je Jukić. Sinjski je gradonačelnik Ivica Glavan predao generalu Gotovini povelju počasnog građanina Sinja. 'Poštovani gospodine generale, još se svijetle bitke koje ste vojevali ne samo na bojnom polju, nego i izvan njega. Građani Sinja preko predstavničkog tijela s ponosom Vam daju povelju kao znak zahvalnosti i proglašavaju Vas počasnim građaninom Sinja', rekao je Glavan.

'Ja sam vojnik - bivši, a sad sam ribar!'

'Čast mi je što sam počasni član Alkarskog društva i zahvaljujem na ukazanom povjerenju. Sretan sam i čast mi je što sam počasni građanin grada Sinja', rekao je Gotovina dodavši kako je on 'vojnik - bivši, a sada ribar'.

Podsjetimo, viteško natjecanje cetinske krajine ove se godine održava po 298. put. Ova se igra održava na trkalištu u Sinju u spomen na pobjedu hrvatskog naroda nad osmanlijskom vojskom koja je 1715. godine u svom osvajačkom pohodu pokušala osvojiti sinjsku tvrđavu koja bi Turskom Carstvu omogućila slobodan prolaz do samog središta Europe.

Tako je nastala Sinjska alka - igra u kojoj alkari jašući konje kopljem gađaju alkarski kolut.

Zbog golemog doprinosa povijesnih, kulturnih i etnografskih vrijednosti Sinjska alka je 1979. godine proglašena pokretnim spomenikom kulture najviše kategorije, a 2010. godine uvrštena je u popis nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene