Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Položili vijence

Ankica i Nevenka na Tuđmanovu grobu s HDZ-om, došli i generali

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na grobu prvog predsjednika Republike Franje Tuđmana povodom obljetnice njegove smrti uz izaslanstvo HDZ-a pojavili su se i generali Gotovina i Markač, koji nisu skrivali emocije.

Na današnji dan 1999. godine preminuo je prvi predsjednik RH Franjo Tuđman. Na njegov je grob na zagrebačkom Mirogoju jutros došlo visoko izaslanstvo HDZ-a, na čelu s predsjednikom Tomislavom Karamarkom, a prvi put nakon 2000. godine stranačkom su se izaslanstvu u polaganju vijenaca pridružili i supruga pokojnog predsjednika Ankica te njihova kći Nevenka. Kao što je poznato, Ankica Tuđman se distancirala od HDZ-a nakon što je vodstvo u stranci preuzeo Ivo Sanader.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Godišnjica smrti Održana misa zadušnica za Franju Tuđmana, došli i generali Slika nije dostupna 'Akcija Gotovina' Karamarko čuva tajnu ponosan na sve što je napravio za državu

>> Prvi sastanak ministara Hrvatske i Srbije nakon presude Gotovini i Markaču

Na Mirogoju su u društvu HDZ-ovaca bili i generali Ante Gotovina i Mladen Markač, koji su se svom nekadašnjem vrhovnom vojnom zapovjedniku poklonili prvi put nakon oslobađajuće presude u Haagu. Prilikom polaganja vijenaca generali pred Tuđmanovim grobom nisu skrivali emocije.

'Protkan sam osjećajima. To je moj predsjednik, moj zapovjednik. Bili smo pobjednici u svim operacijama. Sretan sam što sam na slobodi, a predsjednika i svoju domovinu uvijek nosim na srcu', rekao je general Markač, koji je na pitanje što mu znači Franjo Tuđman odgovorio kako je on 'čovjek za povijest, zasigurno jedan od najzaslužnijih što imamo danas slobodnu i lijepu našu. Da nije bilo njega, koji je našao toliko snage da nas ujedini i da to zajedno uičinimo... To je njegova velika zasluga i mi se toga nikada ne odričemo', rekao je general.

'Mnogi su se i nas odricali'

Upitan da komentira činjenicu da su se Tuđmana u proteklih desetak godina odricali mnogi, Markač je rekao da on to dobro zna. 'I nas su se mnogi odricali, skidali slike... Međutim, sad je drukčije vrijeme, dolazi bolji život, ja se nadam u to, vjerujem u to i ja mislim da će se mnogo toga promijeniti'.

Na Mirogoju je nekoliko riječi o pokojnom predsjedniku imao i general Ante Gotovina. 'To je prvi hrvatski predsjednik, prvi predsjednik moderne i demokratske Hrvatske. Predsjednik Tuđman je ustrojio oružane snage koje su oslobodile domovinu, on je ratni predsjednik. I ta oslobođena domovina kročila je putem demokracije, postala je članica NATO saveza i sutra smo punopravna članica Europske unije. To je to, on je bio taj početak zajedno s nama braniteljima', rekao je general.

Dodao je da je oslobađajuća presuda u Haagu 'naša zajednička pobjeda, a ne samo moja'.

Gotovina je, inače, razmijenio nekoliko riječi s Vladimirom Šeksom, kojega do danas prati izjava o 'lociranju, otkrivanju, uhićenju i transferiranju' Gotovine u Haag.

Optužnica je generale teretila za sudjelovanje u zajedničkom zločinačkom poduhvatu tijekom akcije Oluja, a tužiteljstvo je za prvog čovjeka tog poduhvata navelo upravo Franju Tuđmana. Oslobađajućom presudom skinuta je stigma i s prvog hrvatskog predsjednika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene