Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pravobraniteljica pozvala zakonodavce

Anka Slonjšak: 'Poduzmite konkretne aktivnosti za odgovarajuću podršku osobama s autizmom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak pozvala je zakonodavce da uvaže posebnost autizma te da poduzmu konkretne aktivnosti za uspostavu odgovarajuće podrške.

Centar za autizam Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježava različitim događanjima od 27. ožujka do 16. travnja, a središnje događanje održava se u srijedu na zagrebačkom Trgu bana Jelačića. U povodu ovogodišnjeg Svjetskog dana svjesnosti o autizmu pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak pozvala je danas zakonodavce da uvaže posebnost autizma i poduzmu konkretne aktivnosti za uspostavu odgovarajuće podrške.

Pročitajte i ovo Bolja Hrvatska 25.03.2024. - 5 Bolja Hrvatska Kad ne izrađuje nagrađivanu tjesteninu, radi u vrtu, a prepreka mu nisu ni godine ni autizam: "Takvo se dijete rađa valjda jednom u 1000 godina" Ilustracija Snaga stigme Roditelji željeli sakriti djetetovu dijagnozu, pa krivotvorili dokumente! I neki stručnjaci štete djeci: ''On to ima, ali ne mora pisati..."

Hrvatski znanstvenici izradili robota koji pomaže u dijagnosticiranju autizma

Pravobraniteljica Slonjšak već nekoliko godina upozorava na niz neodgovarujućih pa i protuzakonitih rješenja u zaštiti prava osoba s autizmom u Hrvatskoj.

'Nažalost, od prošlogodišnjeg obilježavanja Dana svjesnosti o autizmu i dalje zaprimamo pritužbe roditelja u područjima dijagnostike, rane interevencije, nedostatne podrške roditeljima, primjerenih programa rehabilitacije te primjerenih prostornih uvjeta', navodi u priopćenju Slonjšak.

Ističe kako posebno zabrinjava činjenica da unatoč kršenju prava osoba s autizmom, u proteklih 25 godina nije došlo do značajnih pomaka za uspostavu sustava skrbi na državnoj razini ili do značajnijeg podizanja kapaciteta postojećeg Centra za autizam. Ono što se jest promijenilo kada govorimo o autizmu, je da su rođene nove generacije djece s autizmom, a nekadašnja djeca danas su odrasle osobe, s ostarjelim roditeljima umornima od čekanja boljih uvjeta za svoju djecu i zabrinutih za njihovu budućnost, podsjeća Slonjšak.

Anonimni pošiljatelj u pismu poručio majci autističnog dječaka da ga eutanazira

Na poticaj pravobraniteljice za osobe s invaliditetom osnovana je i međuresorna radna skupina čiji je zadatak dati stručni temelj za uspostavu cjelovitog sustava skrbi koji bi obuhvaćao sve dobne skupine osoba s poremećajima iz autističnog spektra na cijelom području Hrvatske.

'Vjerujemo da interes javnosti, ali i onih od kojih očekujemo konkretne poteze za osobe s autizmom neće već sljedećeg dana zamrijeti, a sve druge dane u godini ostati samo briga njihovih obitelji, Centra za autizam kao jedine ustanove za osobe s autizmom u Hrvatskoj, udruga i očajnih roditelja', zaključuje pravobraniteljica za osobe sa invaliditetom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene