Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavio DIP

Koliko političari poštivaju zakonska pravila u financiranju kampanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dva i pol mjeseca nakon održanih Lokalnih izbora, Državno izborno povjerenstvo objavilo je izvješće o poštivanju zakonskih pravila u financiranju kampanja.

Više od 4.600 sudionika izbora uglavnom je poštovalo zakon. Tek 5,7 posto nije, što je napredak u odnosu na prethodne lokalne izbore, prije četiri godine.

Pročitajte i ovo Financiranje kampanje Objavljeni izvještaji Financiranje kampanje: Koalicija SDP-a potrošila više od milijun eura, HDZ gotovo polovinu platio donacijama Boris Jokić i Sabina Tandara Knezović, reporterka Dnevnika Nove TV "Radi se o patološkim odnosima" "Muškarci u odijelima na TikToku izgledaju blesavije nego što jesu": Boris Jokić analizira kampanju, poruke biskupa...

ZAGREB

U Zagrebu je rekorder HDZ-ov Drago Prgomet, s potrošenih 739.662 kune, a od donacija je dobio 590.800 kuna. Slijede ga Milan Bandić s prikupljenih 294.372, a potrošenih nešto više od 700 tisuća kuna. On je pak zabilježio i najveći minus u funancijama kampanje - više od 400 tisuća kuna.

Anka Mrak Taritaš s potrošnjom je blizu Bandića, a prihodi su joj na 546.118 kuna.

Sandra Švaljek za kampanju je izdvojila više od pola milijuna kuna, od donacija i vlastitog novca prikupila tek 457.005 kuna.

Anka Mrak Taritaš - od jedne je osobe primila više donacija, u ukupnom iznosu 37.000 kuna, što je 7.000 kuna više od zakonom dopuštenog. Od toga, dvije tisuće su uplaćene u državni proračun, dok pet tisuća kuna nije.

SPLIT

U utrci za splitskog gradonačelnika - najviše je potrošio HDZ-ov Andro Krstulović Opara, više od 700 tisuća kuna. Donacija nije bilo toliko, pa je kampanju zaključio s minusom od 181.926 kuna.

Na nuli je po prijavljenim podacima Željko Kerum. DIP je utvrdio i da podaci u završnom izvještaju o financiranju promidžbe nisu točni, ni istiniti, te da Kerum nije ažurno vodio evidenciju o svim primljenim donacijama i troškovima.

Ništa nisu zaradili, ali ni potrošili - barem su tako prijavili - Ivo Baldasar, Mostov Ante Čikotić, te Mihael Darko Burazin.

RIJEKA

U Rijeci je najrastrošniji SDP-ov gradonačelnik Vojko Obersnel, s 321.755,65 kuna.

OSIJEK

HDZ-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Osijeka Ivana Šojat potrošila je 259.237,45 kn, dok aktualni gradonačelnik Ivan Vrkić nešto manje, 223.536,03 kuna.

Anto Đapić prijavio je zanimljivo male, te iste prihode i rashode - 18 kuna i 9 lipa.

METKOVIĆ

U Metkoviću - HDZ-ov Dalibor Milan potrošio je 119.309,51 kuna. I u plusu je simbolično s jednom kunom.

Kampanja bivše gradonačelnice, Mostove Katarine Ujdur stajala je 46.107 kuna.

Izborno povjerenstvo o utvrđenim će povredama zakona obavijestiti Državno odvjetništvo. Ovo su napominjemo tek neki od podataka DIP-a, koji je pojedinačno objavio izvješća za sve lokalne sredine i sve kandidate koji su sudjelovali u izbornoj utrci.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene