Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jake mjere sigurnosti

JE LI TO SVE BILO POTREBNO? Očekuje nas blokada kompletnog centra Zagreba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U službeni posjet Hrvatskoj u utorak dolazi predsjednik Turske Republike Recep Tayyip Erdogan. S njim stiže i jako gospodarsko izaslanstvo koje će se upoznati s poslovnom i investicijskom klimom u Hrvatskoj.

Hrvatsko-turski gospodarski forum održava se u srijedu, a tijekom oba dana posjeta na snazi će biti posebna regulacija prometa i iznimno jake mjere sigurnosti.

Pročitajte i ovo Tomo Medved, ministar branitelja (Ne)Sigurnost Medved: ''Propucavanje je upozorenje svima'' Recep Tayyip Erdogan Nemiri bez kraja Turski vojnici poginuli u Iraku: Erdogan sazvao hitan sastanak

Građane Zagreba iduća dva dana očekuje otprilike ista situacija kao kad je u Zagrebu boravio Sveti Otac ili američki predsjednik George Bush. Dakle, blokada kompletnog centra grada, zagrebačka policija je dosta aktivna. Svi automobili u okolici Hrvatskog narodnog kazališta gdje će biti ta središnja svečanost su već dobili obavijest. Na snazi je posebna regulacija prometa - ukidaju se taksi stajališta, blokira se promet, uvodi zabrana parkinga... Je li sve to potrebno prokomentirao je stručnjak za sigurnost Bono Marjanović.

'Osobno držim da je to ipak malo izvan gabarita, odnosno malo je to prenapuhano. Obično bi bilo poželjno da takve mjere budu organizirane za neku mikrolokaciju oko nekog objekta, recimo restorana, zgrade ili HNK, ali u svakom slučaju razumijem sustav sigurnosti RH. Trebamo biti dobar domaćin, dolazi nam visoki strani dužnosnik, značajan gost i tu se ipak ide na ruku, tj. prema zahtjevu sustava sigurnosti uvaženog gosta', pojasnio je Marjanović.

Predsjednik Turske ima jedno od najjačih osiguranja na svijetu, 100 naoružanih tjelohranitelja je neprestano s njim. Je li takav broj uobičajen?

'Ne bi bilo oubičajeno da je 100 tjelohranitelja, ali možemo to razlučiti. Vjerojatno je tu u pitanju i zrakoplov i hotel i njegova supruga je ovdje. Ako bude imala eventualno neki zaseban program... Tako da ima tu nekoliko varijanti osiguranja, ali u svakom slučaju to je impozantan broj pripadnika osiguranja za jednog predsjednika pri posjetu stranoj državi'.

Osim što je impozantan broj, prilično su i nervozni. Bilo je i slučajeva gdje su napadali prosvjednike, primjerice u SAD-u. Kako to komentirate?

'U svakom slučaju to baš ne ide u standardu i duhu zapadne civilizacije, no moramo ipak uzeti u obzir kakvo je stanje u toj regiji i u Turskoj, tako da u svakom slučaju pretpostavka je da imaju taj jedan čvršći, grubi gard jer kod njih vjerojatno ipak sloboda medija nije na toj razini kao što je kod nas i za svako takvo prekomjerno postupanje bi bilo i sankcioniranja i prozivki medija i javnosti'. 

Građani su već sada nervozni, nemaju strpljenja... Kakva je vaša preporuka?

'Dva dana će proći. To je 48 sati, malo strpljenja neće biti na odmet. Ja razumijem da postoji i hitni poslovi, da ne smije svijet stati zbog jednog dužnosnika, ali svi mi se moramo pomiriti s tim da je to značajan gost i da trebamo biti dobar domaćin, pa i udovoljiti zahtjevu njihovog sustava sigurnosti'.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene