Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Procjene EK

Andrej Plenković: Prognoze Europske komisije su poticajne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak kako je dobro što se procjene Europske komisije o gospodarskom rastu Hrvatske u ovoj godini za 2,8 posto podudaraju s procjenama Vlade i Ministarstva financija te ocijenio kako su njihove prognoze poticajne.

Europska komisija zadržala je u četvrtak svoje ranije procjene po kojima će rast hrvatskog gospodarstva u ovoj godini biti 2,8 posto, a sljedeće 2,7 posto, nakon što je rast krajem prošle godine ponešto posustao.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Ursula von der Leyen Nijemci objavili Plenković je jedan od kandidata za predsjednika Europske komisije? "Navodno je već izrazio interes" Dron za zaprašivanje komaraca Centar za kontrolu Protiv njih se bore i dronovima, ali konačni udarac komarcima će zadati - komarac

Premijer Plenković ocijenio je kako je dobro što se te procjene Komisije u cijelosti podudaraju s prognozama Vlade i Ministarstva financija.

Vlada je, naime, proračun za ovu godinu temeljila na procjeni rasta gospodarstva od 2,9 posto.

"Komisija vidi da smo napravili značajna iskorake kada je riječ o fiskalnoj disciplini i kada je riječ o kontinuitetu rasta. Kada je riječ o smanjivanju javnog duga, oni su čak i optimističniji od nas u smislu brzine smanjivanja javnog duga, a to su ujedno i ispunjavanje kriterija za uvođenje eura, što je jedan od naših ciljeva", rekao je Plenković odgovarajući na upite novinara u Otočcu, gdje je bio na svečanoj sjednici Skupštine Hrvatske vatrogasne zajednice.

Europska komisija u proljetnim ekonomskim prognozama procjenjuje da će i u ovoj godini, kao i lani, Hrvatska zabilježiti višak opće države, i to u visini od 0,7 posto BDP-a. To bi trebalo voditi daljnjem smanjivanju udjela javnog duga u BDP-u - nakon pada lani na 78 posto BDP-a, u ovoj na 73,7 posto, a u 2019. na 69,7 posto.

"Meni se čini da su njihove prognoze poticajne. Mislim da smo što se Agrokora tiče, reagirali odlično, postavili zakonski okvir i vjerujem da ćemo taj proces dovršiti u zakonskom roku, da će nastavak povećanja zaposlenosti, smanjivanja nezaposlenosti, mogućnosti koje se pružaju boljom apsorpcijom EU sredstava, biti poticaj i za Vladu da stvorimo jedan pozitivno poslovno okruženje za daljnji rast, proizvodnju i izvoz", rekao je premijer.

Kako se navodi u procjenama Europske komisije, rizici u vezi prognoza proizlaze iz rezultata nagodbe Agrokorovih kreditora, koju tek treba postići. "Uspješan ishod pregovora mogao bi utjecati na povećanje proizvodnje i investicije grupe i njezinih dobavljača, dok bi neuspjeh u postizanju konačne nagodbe mogao rezultirati financijskim i operativnim poremećajima", ocjenjuje Komisija.

Predviđa i sporiji odlazak Hrvata u inozemstvo zbog snažnog rasta zaposlenosti i rasta plaća.

Premijera su novinar upitali i je li zadovoljan smjerom kojim ide prijedlog nove višegodišnje financijske perspektive za razdoblje 2021.-2027. koju je Europska komisija jučer predložila, a kojim se među ostalim smanjuje za po pet posto iznosi za kohezijsku politiku i poljoprivredu.

Plenković smatra da ćemo što se tiče Hrvatske biti zadovoljni s našim omotnicom.

"Tek sad predstoje pravi pregovori. Komisija je izašla s brojkama, Hrvatska ima radnu skupinu koja prati taj proces. Naši prioriteti vezani su za kohezijsku politiku, dakle ravnomjerni regionalni razvoj, gospodarstvo, poduzetništvo, mlade, obrazovanje, inovacije i demografsku revitalizaciju, ali i tradicionalne politike poput poljoprivredne politike. Mislim da ćemo dio toga, što nam je bitno, imati i kroz pitanje sigurnosti, zaštite od nelegalnih migracija", istaknuo je.

Kako je rekao, Hrvatska je izrazila spremnost više uplaćivati u EU proračun nego što je to činila dosad.

"Mi ćemo bez ikakve dileme i dalje biti jedna od onih zemalja koja će profitirati od EU proračuna", kazao je Plenković, koji smatra i da bi iduća perspektiva "trebala biti vrijeme kada mi lovimo korak s onima koji su ispred nas".

U prijedlogu nove višegodišnje financijske perspektive Europska komisija po prvi put predlaže i povezivanje dodjele europskih proračunskih sredstava s vladavinom prava.

"Što se tiče uvjetovanosti, tu imamo određene rezerve. Moramo vidjeti na što bi se to točno odnosilo i kako, jer nije isto da su oni koji su bili u Uniji prije nas imali sredstva bez obzira na poštivanje kriterija, a sada se to uvodi kao jedan novum. S te strane bit ćemo vrlo obazrivi u formuliranju konačnih zaključaka", izjavio je Plenković, podsjetivši da se proračun na kraju donosi u dogovoru Vijeća ministara, gdje je i hrvatska Vlada, i Europskog parlamenta. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene