443176
443176
443176
443176
443176

Plenković pozvao na strpljenje: 'Moramo uvoditi nove standarde'

  • , 13.07.2016., 11:26
  • Autor:
  • komentara

Andrej Plenković, kandidat za šefa HDZ-a, posjetio je Karlovac i komentirao aktualna politička događanja.

 
 
 
 
Plenković i Butković o pozajmicama HDZ-a (Video: Vijesti u 14)
Plenković i Butković o pozajmicama HDZ-a (Video: Vijesti u 14)

Andrej Plenković (HDZ) je građanima Karlovca čestitao Dan grada, te predstavio svoj program i glavne smjernice.

Na novinarske upite o izvješću financiranja HDZ-a, Andrej Plenković je pozvao na strpljenje dok izbori u stranci ne prođu.

"Rekao sam, kad je riječ o financiranju i poslovanju, da ću odgovarati nakon izbora. Sve što radimo želimo da bude zakonito i transparentno", poručio je Plenković.

Rekao je da očekuje i od drugih stranaka da objave izvješća o financiranju. "Moramo uvoditi nove standarde", dodao je Plenković.

Na pitanje može li se posvetiti HDZ-u dok je zastupnik u EU parlamentu, Plenković poručuje da može, jer je EU parlament trenutno u pauzi. "Želim punim angažmanom pridonijeti stranci", poručio je.

Postavljanje bivšeg hrvatskog predsjednika Stipe Mesića na listu Narodne koalicije u I. izbornoj jedinici, Plenković nije htio komentirati. "To su pitanja za SDP. Meni je bitno da mi imamo kvalitetne i stručne kandidate", istaknuo je.

Nije htio komentirati niti ljetovanje opozvanog premijera Tihomira Oreškovića, koji je na sjednici Vlade oštro demantirao da je zatražio da mu se pripremi vila na Brijunima, kako bi tamo došao s obitelji.

Stranke i donacije: HDZ dobio manje nego lani, ali još uvijek više nego sve druge stranke

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) je u prvoj polovici ove godine od donatora dobila 346.000 kuna, osjetno manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje kad je dobila oko milijun kuna, ali još uvijek više nego sve druge parlamentarne stranke zajedno, pokazuje izvješće što ga je HDZ objavio na službenim stranicama.

Manji je i broj HDZ-ovih donatora, ove ih je godine 47, prošle ih je bilo čak 230.

Ista tvrtka donirala HDZ i SDP

Najveću donaciju, 80.000 kuna u novcu, stranka je dobila od tvrtke Elektrocentar Petek iz Ivanić Grada. Na drugom je mjestu Lana Karlovačka tiskara koja je u robi donirala 39.566 kuna, a na trećem Hadria iz Novalje sa doniranih 29.400 kuna u uslugama. Ta je tvrtka donirala i SDP s 12.800 kuna, a SDP je bilježi kao "konzumaciju".

Na popisu HDZ-ovih donatora malo je široj javnosti poznatih imena, izuzetak su karlovački i novomarofski gradonačelnici Damir Jelić i Siniša Jenkač koji su na stranački račun uplatili tisuću, odnosno 3.500 kuna.

Glavnina parlamentranih stranaka već je ispoštovala zakonsku obvezu i objavila polugodišnje izvješće o donacijama, pa se može napraviti svojevrsna rang lista. HDZ je, dakle, dobio 346.000 kuna, HNS 136.000 (lani pola milijuna), SDP gotovo sto tisuća (približno kao i lani), HSS 19.200, HSU 6.600, IDS 6.200, Most nezavisnih lista 3.560 kuna, SDSS 2.200 kuna. HSLS i HSP-AS nisu imali donacija.

Građani i tvrtke mogu kroz kalendarsku godinu jednokratno ili više puta donirati političke stranke. Fizičke osobe, dakle građani i obrti, mogu jednoj političkoj stranci u kalendarskoj godini darovati do 30.000 kuna, pravne osobe do 200.000 kuna. Političke stranke ne smiju donirati strane države, državna tijela, javna poduzeća, sindikati, udruge poslodavaca, vjerske zajednice, humanitrane udruge, pojedinci, obrti i tvrtke protiv kojih se vodi postupak naplate dospjelih nepodmirenih obveza prema proračunu ili zaposlenicima itd. (B.V:/S.B./Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se