Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijer o ljetovanju na Brijunima

Orešković: 'Dobio sam poruku da će biti oštrih napada na mene i moju obitelj'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ljetovanje obitelji premijera Tihomira Oreškovića na Brijunima tema je već nekoliko dana, a danas se napokon i on sam odlučio o tome očitovati.

Na početku sjednice premijer Tihomir Orešković obratio se s par rečenica u vezi napisa o ljetovanju svoje obitelji u državnoj vili na Brijunima i usput pokazujući naslovnicu jednih današnjih dnevnih novina.

Pročitajte i ovo Ilustracija Novi paket mjera Pravo na vaučere za struju ima 80 tisuća građana, provjerite jeste li među njima Premijer Andrej Plenković Tražio deportaciju Plenković o zatvorenim hrvatskim navijačima: "Nije realno da su svi jednako odgovorni za nered"

'Dobio sam poruku prije dva tjedna da će, ukoliko se budem uključio u političku kampanju, biti oštrih napada na mene i moju obitelj. Nisam ni znao da ću biti na Brijunima, ali sada znam. 

To su sve laži i to je žalosno, nadam se da će narod prepoznati da je to kampanja i da će se svašta pisati. Nadam se da će se novine bolje prodavati i da će to pomoći gospodarstvu', poručio je Orešković.

Vlada je danas odobrila Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) zapošljavanje 88 osoba. Naime, s obzirom na to da će punom primjenom schengenske pravne stečevine hrvatska granica postati vanjskom granicom Europske unije, što će dovesti do povećanja poslova, Vlada bi MUP-u trebala odobriti zapošljavanje 88 namještenika na određeno vrijeme. Troškovi za novozaposlene iznosit će 4,35 milijuna kuna godišnje.

Njihovo je zapošljavanje potrebno kako bi granična infrastruktura bila u punoj radnoj funkciji. Uglavnom je riječ o domarima, spremačicama, domaćicama i kuharima, a bili bi zaposleni u tranzitnim prihvatnim centrima za strance u Trilju i Tovarniku, objektu za smještaj granične policije Kuparima i postajama granične policije.

Vlada je usvojila i prijedlog odluke o donošenju Strategije razvoja širokopojasnog pristupa u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 2016. do 2020. godine te Okvirni nacionalni program za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja. Ovim potonjim dokumentom ispunjava se jedan od uvjeta za raspisivanje natječaja za sredstva iz europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Među ciljevima je do 2020. godine postići pokrivenost pristupnim mrežama sljedeće generacije, koja omogućuje pristup internetu brzinama od najmanje 30 Mbit/s za sve stanovnike Hrvatske, te da najmanje 50 posto kućanstava budu korisnici usluge pristupa internetu brzinom od najmanje 10 Mbit/s, kazao je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Istaknuo je i da Strategija predviđa ukupna ulaganja u iznosu od 5,7 milijardi kuna, od čega 1,5 milijarde kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj, još 1,5 milijardi kuna iz hrvatskog proračuna, a ostalo iz ostalih izvora, sredstava privatnog sektora, kreditima i sl.

Iz Strategije proizlazi i Okvirni nacionalni program, koji je ujedno i program državnih potpora koji je odobrila Europska komisija. Odlukom kojom je ovaj program odobren EK je odredila da ukupna procijenjena financijska sredstva za ovu namjenu iznose najviše 252 milijuna eura, od čega će se 117,2 milijuna eura financirati iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a preostalih 134,8 milijuna eura zajmom EIB-a. Očekuje se da će privatno financiranje iznositi najviše 120 milijuna eura.

Zaboku odobreno zaduženje; Fondu branitelja sredstva za stipendije 

Među ostalim, Vlada je dala i suglasnosti Gradu Zaboku za zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak u iznosu od 12 milijuna kuna na sedam godina.

Sredstva iz ovog kredita Grad Zabok će koristiti za izgradnju sportske dvorane i rekonstrukciju kotlovnice u zgradi gimnazije.

Iz proračunske je zalihe, pak, Fondu za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata odobreno 7 milijuna kuna za ostvarivanje prava na stipendije.

Donesena je i odluka o osnivanju Organizacijskog odbora za obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, koje će se održati 5. kolovoza u Kninu.

Organizacijski odbor će voditi zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić, a činit će ga i predstavnici ministarstava unutarnjih poslova i branitelja, potom zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Mate Ostović, saborska zastupnica Josipa Rimac, savjetnik predsjednice Republike Ante Deur, kninski gradonačelnik Nikola Blažević te v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Siniša Kovačić.

Sjednici Vlade, inače, nije nazočilo čak 10 ministara, već su umjesto njih bili zamjenici. (N.C./Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene