450496
450496
450496
450496
450496

VIŠE OD SVEGA ŽELI HSS Plenković: 'To je naša jedina rođakinja'

  • , 17.09.2016., 11:53
  • Autor:
  • komentara

Predsjednik HDZ-a, Andrej Plenković, gostujući u emisiji Hrvatskog radija, govorio je o pregovorima i mogućim partnerima u Vladi.

 
 
 
 
Krešo Beljak, Andrej Plenković (Foto: Patrik Macek/Petar Glebov/PIXSELL)
Krešo Beljak, Andrej Plenković (Foto: Patrik Macek/Petar Glebov/PIXSELL)

Protekla tri mjeseca od kada je najavio svoju kandidaturu za predsjednika HDZ najintenzivnije je političko razdoblje u njegovom životu. Kazao je to Andrej Plenković gostujući u emisiji Hrvatskog radija.

'Imao sam priliku obići Hrvatsku nekoliko puta, poslati poruku svojim kolegama i kolegicama u stranci kako vidim HDZ. Kao jasno profiliranu stranku desnoga centra, narodnjačku, demokršćansku. Sve ono što su naši utemeljitelji i predsjednik Tuđman htjeli. Činjenica je da smo u samo dva mjeseca od objektivno dosta velikog pada rejtinga u javnosti došli u situaciju da smo pobijedili i to uvjerljivo', rekao je Plenković.

Kazao je kako su razgovori s partnerima u tijeku te kako poštuje Mostovih 13 mandata čime su potvrdili da su 'relevantan politički akter na političkoj sceni', te da kao predsjednik HDZ-a želi da budućoj Vladi sudjeluju svi predstavnici nacionalnih manjina.

'Kad je riječ o Mostu, dogovaramo se u paketu, a moto razgovora je: Ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno. To znači da razgovaramo o sedam točaka koje je MOST istaknuo uoči izbora', rekao je Plenković te dodao da računa na stabilnu podršku u Saboru, odnosno preko 80 mandata.

Upitan je li komunicirao o postizbornoj suradnji s ostalim akterima na političkoj sceni, Plenković je kazao kako je za njega najvažnija Hrvatska seljačka stranka kojoj su, kako je naglasio, vrata za suradnju uvijek otvorena.

'Za HDZ je Hrvatska seljačka stranka naša jedina rođakinja u političkom smislu, svi ostali su nam partneri. Ja bih volio kada bi se ta stranka vratila suradnji sa svojom političkom obitelji. S kolegicom Marijanom Petir koja je s nama u EP-u odlično surađujem i volio bih taj tip suradnje nastaviti. Znate da je gospodin Hrg bio na drugom mjestu u našoj drugoj izbornoj jedinici i ostvario je vrlo solidan izborni rezultat, pomogao izbornom uspjehu u toj jedinici. Ono za što sam ja spreman je jedna cjelovita suradnja s HSS-om', rekao je Plenković.

Upitan o zahtjevima pojedinih zastupnika nacionalnih manjina (Milorad Pupovac, Furio Radin) da Zlatko Hasanbegović ne bude ministar kulture u novoj vladi Plenković je odgovorio kako je stvar mandatara određivati tko će biti ministar u kojem resoru.

"U ovoj fazi imam ugodnu zadaću da biram od niza kvalitetnih kolega koji su obnašali određenu dužnost. Jedan od ljudi koji su u krugu kandidata je i Hasanbegović. On može i kao član Predsjedništva HDZ-a dati svoj kvalitetan doprinos stranci, a što se tiče portfelja ministara - o tom, potom", izjavio je Plenković.

O ministarskim pozicijama niže želio govoriti, naglasio je kako su pregovori u tijeku, no tvrdi, 'modifikacija u Vladi će sigurno biti'.

'Bit će sigurno više potpredsjednika Vlade. Mislim da bi četiri potpredsjednika Vlade bila primjerena i da bi na taj način mogli imati vrlo učinkovitu izvršnu vlast', rekao je Plenković gostujući u emisiji Hrvatskog radija.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se