454973
454973
454973
454973
454973

Splitska akademska zajednica na nogama: ''Ovo bi značilo 'smrt'''

  • , 26.10.2016., 17:52
  • Autor:
  • komentara

Rektor splitskog Sveučilišta Šimun Anđelinović pozvao je u srijedu gradske vlasti da odustanu od oduzimanja 20 posto površine Sveučilišnog kampusa jer bi to značilo 'smrt' za njegov razvoj te je poručio kako je Senat Sveučilišta iznenađen takvim zamislima gradskih vlasti.

 
 
 
 
Sveučilište u Splitu protiv izmjene GUP-a (Video: Vijesti u 17h)
Sveučilište u Splitu protiv izmjene GUP-a (Video: Vijesti u 17h)

Ako bi se prihvatio prijedlog gradske administracije da se u izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana Splita oduzme 20 posto, to jest četiri od ukupno 20 hektara površine Sveučilišnog kampusa, ideja kampusa bila bi mrtva i to bi značilo njegovu 'smrt', rekao je Anđelinović na konferenciji za novinare.

Po njegovim riječima, prijedlogom gradskih vlasti, na četiri hektara površine Studentskog kampusa legalizirali bi se bespravno izgrađeni objekti, čime bi se onemogućila izgradnja Filozofskog fakulteta, Kineziološkog fakulteta, Pravnog fakulteta, Umjetničke akademije i Tehnološkog parka te novih smještajnih kapaciteta za studente i sportskih i kulturnih sadržaja.

Anđelinović smatra kako se imovinsko-pravne teškoće bespravno izgrađenih objekata na prostoru predviđenom za Sveučilišni kampus mogu prevladati "izvlaštenjem nekretnina" i tako da svi vlasnici dobiju pravednu odštetu za svoje nekretnine u skladu s pozitivnim zakonskim propisima.

Istaknuo je kako akademska zajednica u Splitu ima jedinstveno stajalište da 20 hektara površine Sveučilišnog kampusa treba ostati javni prostor jer je riječ o "zoni javne namjene" te da ga ne treba prenamjenjivati za privatne svrhe, što bi se dogodilo u slučaju legalizacije bespravno igrađenih objekata.
Na pitanje kako komentira jučerašnju izjavu splitskoga gradonačelnika Ive Baldasara, koji je rekao da će stručne službe razmotriti primjedbe Sveučilišta te da treba sjesti i detaljno razmotriti taj slučaj, Anđelinović je podsjetio da je prije godinu dana tražio zajedničku sjednicu Senata Sveučilišta i splitskoga Gradskog vijeća na kojoj bi se razmotrili odnosi između Grada i Sveučilišta radi prevladavanja teškoća s kojima se suočava Sveučilište, ali još nije dobio odgovor na takav zahtjev.

"Sada smo ponovno uputili zahtjev predsjedniku Gradskog vijeća Borisu Ćurkoviću da se sazove zajednička sjednica tog vijeća i Sveučilišta na kojoj bismo razmotrili problematiku imovinsko-pravnih odnosa na prostoru Sveučilišnog kampusa i očekujem da će se takva sjednica organizirati", rekao je Anđelinović. (Hina)

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se