Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Mislava Bage

'Bojim se da će curiti još ugovora i da će Tomislav Karamarko biti na brisanom prostoru sam protiv svih'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U srijedu će Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučiti hoće li pokrenuti postupak protiv prvog potpredsjednika Vlade, Tomislava Karamarka, a SDP je najavio glasovanje o nepovjerenju.

Reporter Dnevnika Nove TV, Mislav Bago, analizira situaciju u kojoj se nalazi Tomislav Karamarko.

Pročitajte i ovo Ilustracija Na sjednici Vlada objavila nove cijene goriva Zgrada Ine vlada pozdravlja odluku INA i MOL postigli dogovor o stjecanju OMV-ovog udjela u OMV-u Slovenija

'Očekivano i predvidivo, nisu se oglasili Tomislav Karamarko i predsjednik Vlade o ovom pitanju. Tomislav Karamarko se naravno nema razloga oglasiti. Njegovo se ime ne spominje u posljednjem ugovoru, ali to je ugovor iz kojeg je vidljivo kako je njegov prijatelj počeo suradnju s Mađarima, kako je hrvatski dres zamijenio mađarskim i počeo raditi za MOL.

Tihomir Orešković kao predsjednik Vlade i o ovom slučaju i danima šuti, kao da se to njega ne tiče, a Vlada mu je praktički podijeljena na najvažnijem pitanju, to jest uži dio Vlade na najvažnijem pitanju političkom i ekonomskom – kojim putem treba Hrvatska krenuti u slučaju INA i MOL.

Bojim se da će curiti još ugovora i da će Tomislav Karamarko biti na brisanom prostoru sam protiv svih. Očito je da ovdje ne govorimo o kaznenoj odgovornosti ili nekakvim drugim odgovornostima. Ovdje se govori o političkim odgovornostima, moralnim odgovornostima, jer to je ono što se na Markovu trgu uvijek propitivalo zadnjih desetljeća kod svih predsjednika, potpredsjednika ili ministara u ovakvim i sličnim situacijama.

Tomislav Karamarko zasigurno će preživjeti bilo kakvu odluku Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa koje će vrlo vjerojatno sutra otvoriti njegov slučaj. Možda će platiti kaznu, možda donijeti nove ugovore. No, također će preživjeti i SDP-ov zahtjev za opoziv.

Ostaje pitanje, s kojim političkim smislom i kojim političkim kapacitetom će on zapravo biti ranjena zvijer na Markovu trgu koja će moći funkcionirati u sljedeći tjednima i mjesecima, jer sasvim je jasno da je ovo bitka koju Tomislav Karamarko mora voditi sam protiv svih.

To pokazuje i činjenica kako se većina vodećih HDZ-ovaca drži u ovom slučaju, gotovo su sa strane. Ili su im mobiteli isključeni ili se ne žele javljati. I to pokazuje zapravo u najboljem smislu da ne žele sudjelovati u ovom slučaju za njih očito vrlo delikatnom, a Tomislav Karamarko, morat će voditi sam bitku.

Morat će pokazati i morat će vidjeti kako to da nitko ne želi staviti ruku u vatru od svojih najbližih suradnika za njega u slučaju INA MOL, kada mu je praktički u šest mjeseci na tapetu stavljeno povjerenje u Hrvatskom Saboru i otvoren slučaj u Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa', rekao je Mislav Bago.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene