Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Mislava Bage

"Ne daj Bože da Agrokor ode u stečaj, to je pitanje cijelog gospodarstva"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog krize u Agrokoru, premijer Andrej Plenković pozvao je dobavljače na sastanak ujutro u Banske dvore.

Čeka se i finaliziranje standstill sporazuma glavnih kreditora Agrokora s Ivicom Todorićem. Iz Agrokora je Novoj TV i službeno potvrđeno da je sporazum potpisao i Ivica Todorić. Svoj potpis stavilo je i pet najvećih banaka.

Pročitajte i ovo Propusti u slučaju Agrokor - 4 glavna državna odvjetnica Što će utvrditi Hrvoj Šipek o propustima u slučaju Agrokor? "Ne može Državno odvjetništvo reći da nije na vrijeme upozoreno" Ivica Todorić Oglasio se sud Nobilo potvrdio preokret u slučaju Agrokor: Palo ključno vještačenje protiv Todorića, pada cijeli slučaj?

No, blokade na tvrtkama u sastavu Agrokora stoje od petka i sve zanima što će se događati na financijskom i poslovnom tržištu u novom radnom tjednu.

Posljednji potpis na sporazum banaka i Agrokora trebao bi dovesti do vraćanja duga dobavljačima.

A najveći dobavljači su još jučer nakon sastanka s bankarima poručili - i država za reguliranje tijeka novca treba deblokirati Agrokorove tvrtke. Još od petka zbog slanja prisilnih naplata dugova blokirani su računi Belja, Leda, Jamnice, Zvijezde, Pik Vrbovca, Tiska, Agrokor koncerna za upravljanje, te Konzuma.

Točnije, blokirano je 19 računa s OIB-om Konzuma, no jedan nije. Taj račun otvoren je u petak, u Karlovačkoj banci, a novčana sredstva na njemu u cijelosti su izuzeta od prisilnog izvršenja. Dobavljači očekuju deblokadu tvrtki, a tome se nada i sindikat radnika Agrokora. Strahuju za plaće i radna mjesta.

"Malo manevarskog prostora za Vladu"

Reporter Mislav Bago u Dnevniku Nove TV otkrio je što se sutra ujutro može očekivati na burzama, u Fini te na sastanku premijera i dobavljača.

„Vlada u ovom trenutku ima vrlo malo manevarskog prostora i nema mogućnosti utjecaja da se pomogne dobavljačima, jer govorimo o privatnoj tvrtki i potezima koje mora povući sam Ivica Todorić bez obzira što je potpisao sporazum s vodećim bankama. Sporazum još nije stupio na snagu i pitanje je kada će . Vlada može tek utješiti dobavljače dok se ne donese zakon. Ako se dogovor između banaka, Agrokora i dobavljača ne bi poštovao, u tom slučaju, da to zatraži Agrokor i Ivica Todorić, Vlada bi mogla preko privremenog upravitelja ući u Agrokor i početi s čišćenjem“, kazao je Bago.

Što će se dogoditi kad se otvore burze?

Istaknuo je kako je trenutno najveća nepoznanica što će se dogoditi kada se sutra otvore burze.

„Sve vodeće tvrtke su u blokadi i minusima već pet dana. Pitanje je kakve će poteze povlačiti Todorić. Bez obzira na njegov današnji potpis, još nije sigurno kako će se ponašati on i uprava u sljedećim danima i tjednima. Ključni su dani pred Vladom, ali i pred hrvatskim gospodarstvom. Pitanje Agrokora pitanje je hrvatskog gospodarstva. Govorimo o najvećoj tvrtki. Samo Konzum trenutno ima 2.200 dobavljača kojima je dužan. Ne daj Bože da se dogodi slom i Agrokor ode u stečaj, pitanje je što bi to značilo za tvrtku i naše gospodarstvo“ kazao je Bago.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene