Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preselio u Hrvatsku

Amerikanac koji piše blog o Hrvatskoj: 'Mislim da mi u SAD-u zavide!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije nego što je upoznao svoju suprugu, mislio je da je Hrvatska negdje u Rusiji. Cody Brown danas živi u Hrvatskoj i piše blog o Hrvatima koji je u rekordnom roku osvojio čitatelje, kako one u Hrvatskoj, tako i one u Americi.

Hrvati o sebi često znaju reći da su lijeni, da vole satima ispijati kavu i ništa ne raditi. Sigurno ima istine i u tome, ali je uvijek zanimljivo čuti kako nas vide drugi jer će oni primijetiti i one stvari koje mi uzimamo zdravo za gotovo. Višesatno ispijanje kave u kafiću, vrijeme ručka kao dio dana kojem se posvećuje posebna pozornost, kuhinja koja često ne može proći bez najpoznatijeg hrvatskog začina i maslinovog ulja, nošenje poklona gdje god krenete – u goste, kod liječnika, mehaničara, ravnatelja, izlasci do zore, ljubav prema alkoholu - svega toga se dotaknuo 33-godišnji Amerikanac Cody na svom blogu o Hrvatskoj i Hrvatima.

Pročitajte i ovo Hrvatska na sajmu - 1 svečano otvorenje Hrvatska zemlja partner na turističkom sajmu u Zurichu: "Pokušati ćemo ih uvjeriti da je Hrvatska još bliža nego što je bila" Slika nije dostupna Amerikanac u Hrvatskoj Zbog OVOGA je ovaj Amerikanac oduševljen Hrvatskom

Od ljubavi do ideje za blog

U Hrvatsku je stigao iz Oklahome i to nakon što je upoznao svoju sadašnju suprugu, koja je Hrvatica. Došao je kako bi pisao doktorat, a onda je odlučio ostati te danas predaje engleski jezik na Fakultetu političkih znanosti.

Ideju za blog je, kaže, imao neko vrijeme, ali nije odmah znao kako da mu pristupi. U tome mu je pomogao jedan skup na kojem je trebao govoriti o američko- hrvatskim kulturološkim razlikama tijekom kojeg je shvatio da ima što za reći pa je počeo pisati. Zablogrebu nije dugo trebalo da postane vrlo popularan, već u siječnju blog je imao preko 300.000 pregleda.

'Vrlo sam iznenađen popularnošću bloga. Jako cijenim komentare i povratne informacije koje mi daju čitatelji. Pozitivan komentar jednog Hrvata vrijedi 10 puta više od pozitivnog komentara jednog Amerikanca', kazao je Cody te dodao kako planira napisati i knjigu koja će se bazirati upravo na njegovom blogu.

>> 'Moj unuk neće naći curu, po cijele je dane za kompjutorom i kucka!'

Čitaju ga i Amerikanci i Hrvati

Iako je većina čitatelja iz Hrvatske, blog čitaju i njegovi poznanici u Americi. 'Mislim da su, nakon nekoliko pročitanih tekstova, čitatelji iz Amerike ljubomorni na mene. Moja teta je rekla da bi i ona htjela da može piti po dva sata kavu negdje u Americi. Nakon što su pročitale moj post ' Zašto je moja punica poput dilera', obje moje sestre su kazale kako i one žele punicu jer njihove svekrve ne kuhaju za njih, ne čiste i ne tjeraju ih da svaki dan sjednu i ručaju', kazao je.

Na pitanje znaju li Amerikanci gdje je Hrvatska, Cody je odgovorio kako većina sigurno ne zna, ali da se to polako mijenja jer Hrvatska postaje sve popularnija turistička destinacija te da sve više Amerikanaca zna za hrvatsku obalu i dolazi ovdje na odmor.

'Hrvati su jako zanimljiv narod'

Upravo jedan takav odmor može biti nekome od njih razlog da se odluče na potez koji napravio Cody kada je upoznao Hrvatsku i Hrvate o kojima ima posebno mišljenje. 'Mislim da su Hrvati vrlo zanimljivi i da su, zapravo, jako strogi prema sebi. Ljudi mi ovdje govore kako su svi lijeni, a ja uopće nemam takva iskustva. Kao profesor mogu reći da su hrvatski studenti vrlo zainteresirani i da jako puno rade na tome da nauče nešto', kazao je.

No, ono što ga je posebno zadivilo kod Hrvata je to što, unatoč teškoj političkoj i ekonomskoj situaciji u zemlji, znaju i dalje uživati u životu. 'Mislim da veze koje ovdje postoje između prijatelja i obitelji služe kao posebna obrana društva od katastrofalne politike i ekonomskih poteškoća', zaključio je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene